Financial Times: Scaderea ratingului SUA ar putea produce unde de soc pe pietele financiare

Ultima actualizare: 17-08-2012 12:09
SUA

Scaderea ratingului SUA, pentru prima data in istorie, ar putea avea ca efect producerea unor adevarate unde de soc pe pietele financiare din lume. Asa scriu cei de la Financial Times, care mai spun ca statutul dolarului este amenintat.

"Aceasta decizie de retrogadare a Americii este prima din istorie si ar putea conduce la producerea unor unde de soc pe piete, scumpind randamentele pentru titlurile de trezorerie ale SUA, intr-o perioada economica vulnerabila. De asemenea, poate crea o amenintare pe termen lung a statutului dolarului american, din postura de valuta de rezerva a finantelor mondiale" scriu jurnalistii de la Financial Times.

Peter Fisher, manager la BlackRock, cel mai mare fond din lume, spune insa ca este destul de dificil de prevazut care vor fi reactiile pietei, in urma acestei decizii istorice. Un factor important de urmarit va fi efectul de domino asupra ratingurilor altor datorii, mai spune el.

In plus, la inceputul saptamanii viitoare, luni, S&P va anunta rezultatul evaluarii altor institutii ale statului, cum ar fi cei doi mari creditori ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac. O reducere a ratingului si in cazul acestora este foarte probabil sa se intample, deoarece agentia de rating a subliniat in trecut legatura stransa dintre calificativul general al tarii si notele celor doi creditori.

Cu toate acestea, unii analisti economici, citati de BBC News, sustin ca datoria SUA ramane o optiune atractiva in continuare pentru investitori. In plus, celelalte doua agentii mari de evaluare, Moody's si Finch, au anuntat vineri noaptea ca nu au planuri imediate de a urma ratingul Standard and Poor's.

"Degradarea" SUA in presa internationala. Blogurile marilor publicatii ii fac praf pe politicieni

"O mare parte din tensiune deja s-a eliminat".Consilierul lui Mugur Isarescu despre caderea burselor

Goldman Sachs: "Sansele SUA de a cadea din nou in recesiune sunt de 30%"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO