Bursele europene deschid pe plus. Cea de la Bucuresti a crescut cu 0,57% in primele 17 minute
Bursele europene au crescut in deschiderea sedintei de joi, temerile privind criza datoriilor de stat din zona euro fiind calmate pentru moment.
Criza datoriilor din zona euro a fost calmata de comentariile directorului general al Societe Generale, Frederic Oudea, si de eforturile Frantei de a reduce deficitul bugetar, scrie Reuters.
Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a urcat cu 2,3% pana la ora 7:02 GMT (10:02 ora Romaniei), dupa ce a cazut miercuri cu 4%, la minimul ultimilor doi ani.
Indicele blue chip din zone euro, Euro STOXX 50, a urcat totodata cu 2,9%.
Actiunile Societe Generale au urcat cu 6%, revenind dupa ce s-au prabusit miercuri cu 15%.
Directorul general al bancii, Frederic Oudea, a dezmintit miercuri seara zvonurile privind presupuse probleme de lichiditate ale bancii, calificandu-le drept "prostii".
Bursele au fost afectate miercuri de speculatiile privind o iminenta reducere a ratingului Frantei, extinderea crizei datoriilor de stat catre bancile franceze, si o presupusa interventei guvernamentala pentru sprijinirea SocGen, care ar fi avut probleme de lichiditate.
Toate zvonurile au fost dezmintite. Cele trei mari agentii de rating au confirmat calificativul AAA al Frantei, cu perspectiva stabila, iar Societe Generale si apoi seful bancii au respins categoric ca ar avea probleme de lichiditate.
Relaxare pe pietele bursiere. Agentiile nu au retrogadat ratingul de tara al Frantei
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a cerut guvernului sa gaseasca de urgenta masuri noi de reducere a deficitului bugetar, dand asigurari ca Franta nu va devia de la obiectivele fiscale.
Si bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,57% dupa primele 17 minute, intr-o piata cu rulaj redus si in care investitorii au fost influentati pe de o parte de scaderile de peste 4% inregistrate de bursele din SUA, iar pe de alta de revenirea pietei futures din SUA si a burselor vest-europene.
Majoritatea actiunilor de la BVB au deschis ziua la preturi usor sub ultimele cotatii de miercuri, insa dupa primele cinci minute titlurile SIF-urilor au trecut pe crestere, de pana la 4,46%.
Evolutia acestora a venit dupa ce in ultima ora a sedintei precedente, actiunile SIF-urilor au coborat cu pana la 3,8%, sub presiunea revenirii pietelor externe pe scadere severa.
Chiar in primul minut piata a scazut cu 1,4%, insa la scurt timp cotatiile celor mai multe actiuni au trecut pe crestere, investitorii reactionand pozitiv la revenirea burselor vest-europene pe crestere cu pana la 3%.
La ora 10:17, actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4) consemnau cele mai vizibile cresteri dintre SIF-uri, de 4,46% si, respectiv, de 2,77%. In crestere usoara erau si actiunile SIF Oltenia (1,47%), SIF Moldova (1,67%) si SIF Transilvania (1,27%). Astfel, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu 1,49%.
Totodata, primele zece actiuni in functie de lichiditate, analizate de indicele BET, au crescut in medie cu 0,5%, ascensiunea indicelui fiind franata de titlurile BRD (BRD), care coborau cu 1,35%.
Corectia titlurilor BRD vine dupa ce in sedinta de miercuri, pe piata de la Paris unele zvonuri privind presupuse probleme financiare la Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, au determinat deprecierea actiunilor institutiei franceze de credit cu 14,7%.
Societe Generale a dezmintit zvonurile iar aceasta a temperat corectia, dupa ce anterior pretul cazuse cu pana la 21%.
Corectii dure au inregistrat actiunile altor banci pe pietele externe. Pe piata de la Bucuresti, dupa primele 17 minute ale sedintei de joi, actiunile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,51% peste nivelul de miercuri. Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a crescut cu 0,85%.
Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 2,9 milioane lei (694.000 de euro), valoare de aproape doua ori mai redusa decat rulajul de la debutul sedintei precedente, de 6 milioane lei (1,4 milioane euro).
Dupa primele minute ale sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 2,2%.