×

Darea in plata, fara plafon. In timp ce initiatorul legii si sefii BNR se certau, o femeie cu credit a inceput sa planga

Lacrimi si scandal la Comisia de buget din Senat, acolo unde s-a dezbatut legea darii in plata.

Reprezentantii BNR, initiatorul si senatorii finantisti s-au certat mai bine de o ora daca sa introduca sau nu in lege un plafon de credit de 150 de mii de euro, peste care masura sa nu se aplice.

Invitate la Comisie, cateva persoane cu credite ipotecare au izbucnit in plans in timpul dezbaterilor. In cele din urma, Comisia de buget a propus plenului Senatului sa voteze legea in forma initiala, adica fara niciun plafon.

Dupa scandalul de la distanta dintre intiator, pe de-o parte, si Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor, de partea cealalta, o prima infruntare pe tema legii darii in plata a avut loc la Comisia de buget din Senat.

"Azi, in Romania, sunt peste 800 de mii de familii care au probleme, care nu-si mai pot plati ratele la banca”, a spus Catalin Damfir, deputat PNL, initiatorul legii.

Citește și
isarescu
Mugur Isarescu, despre legea darii in plata: "Nu cred ca ar strica". Conditia pusa de guvernatorul BNR

"Nu sunt 800 de mii. 480 de mii sunt cu garantie imobiliara, incluzandu-i aici pe cei care au luat pentru casa, pentru teren ca sa faca o casa, cei care au luat credit de consum si au garantat cu o casa. Sunt 480", a contrat Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR.

BNR a propus ca legea sa se aplice doar creditelor de peste 150 de mii de euro. In plus, cei imprumutati trebuie sa demonstreze ca dau pe rate mai bine de doua treimi din cat castiga.

"Domnule viceguvernator arbitru, de ce ati permis bancilor sa ridice gradul de indatorare de la 40 la 70% si ulterior ati permis, mai ales la CHF, si grad de indatorare de peste 70%. Pai, cand bancile au acordat credite oamenilor depasind pragul, de ce n-ati intervenit", l-a intrebat Catalin Damfir, deputat PNL, initiatorul legii.

"Haideti sa nu spunem atat de multe cuvinte ca sa nu se vada ca, pe langa grija pentru cei cu probleme, trec cei cu care mari si cu venituri mari”, a raspuns Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

"Casele mari... Daca cineva si-a luat casa de un milion de euro, o banca i-a dat credit, domnule! Inseamna ca banca a considerat ca are venituri”, spune Catalin Damfir, deputat PNL, initiatorul legii.

"Deci vreti sa il protejati pe cel cu credit de un milion", a raspuns Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

Doamna Mariana Robu, clienta a unei banci si care a dorit sa vina la dezbateri, a izbucnit in lacrimi in tot acest scandal. In 2007, doamna Robu a luat un credit in franci elvetieni, iar rata intiala a fost echivalentul a 1.500 de lei. Astazi ar trebui sa plateasca in jur de 4.000 de lei, dar nu isi mai permite.

"Am ajuns sa plang zilnic fara sa realizez de ce plang. Plang pe unde apuc. Imi aduc aminte ca nu am suficienti bani sa iau paine. Poate astazi ma culc fara sa mananca pentru ca sa le dau copiilor, pentru ca ei nu stiu ce inseamna credite. Copiii au nevoi...”

Pana la urma impunerea oricarui prag peste care sa nu se aplice legea a fost repinsa. Legea retrimisa de presedintele Klaus Iohannis la reexaminare, in Parlament, va fi dezbatuta maine in Comisia Juridica, iar saptamana viitoare in plenul Senatului. Camera Deputatilor va avea insa ultimul cuvant in acest scandal.

Citeste și...
Legea darii in plata, dezbatuta din nou in Parlament. Modificarile cerute de BNR introduc mediatorii si plafonul maxim
Legea darii in plata, dezbatuta din nou in Parlament. Modificarile cerute de BNR introduc mediatorii si plafonul maxim

Legea darii in plata se va aplica tuturor contractelor in derulare, iar in negocierea dintre banca si client va fi si un mediator de la o asociatie de protectia consumatorilor.

Mugur Isarescu, despre legea darii in plata:
Mugur Isarescu, despre legea darii in plata: "Nu cred ca ar strica". Conditia pusa de guvernatorul BNR

Legea darii in plata, care a fost retrimisa Parlamentului de presedintele Klaus Iohannis, ar putea fi un lucru bun, spune guvernatorul Mugur Isarescu.

Ultimele Știri
LIVE ACUM. Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
LIVE ACUM. Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine la această oră o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.  

Suedia și Finlanda au semnat protocoalele de aderare la NATO. Stoltenberg: Cu 32 de state la masă, vom fi şi mai puternici
Suedia și Finlanda au semnat protocoalele de aderare la NATO. Stoltenberg: Cu 32 de state la masă, vom fi şi mai puternici

Cele treizeci de state membre ale NATO au lansat, marţi, procesul de ratificare pentru aderările Suediei şi Finlandei, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Apele Române face apel la folosirea ”rațională” a apei: ”Este extrem de important”
Apele Române face apel la folosirea ”rațională” a apei: ”Este extrem de important”

Administrația Națională Apele Române a transmis, marți, un comunicat în care avertizează că, în această perioadă în care seceta provoacă probleme în unele județe, ”este nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate tipurile de folosințe”.