Darea in plata, fara plafon. In timp ce initiatorul legii si sefii BNR se certau, o femeie cu credit a inceput sa planga

Ultimul update: Vineri 19 Februarie 2016 07:10
Data publicarii: Marti 16 Februarie 2016 18:39
Categorie: Financiar

Lacrimi si scandal la Comisia de buget din Senat, acolo unde s-a dezbatut legea darii in plata.

Reprezentantii BNR, initiatorul si senatorii finantisti s-au certat mai bine de o ora daca sa introduca sau nu in lege un plafon de credit de 150 de mii de euro, peste care masura sa nu se aplice.

Invitate la Comisie, cateva persoane cu credite ipotecare au izbucnit in plans in timpul dezbaterilor. In cele din urma, Comisia de buget a propus plenului Senatului sa voteze legea in forma initiala, adica fara niciun plafon.

Dupa scandalul de la distanta dintre intiator, pe de-o parte, si Banca Nationala si Asociatia Romana a Bancilor, de partea cealalta, o prima infruntare pe tema legii darii in plata a avut loc la Comisia de buget din Senat.

"Azi, in Romania, sunt peste 800 de mii de familii care au probleme, care nu-si mai pot plati ratele la banca”, a spus Catalin Damfir, deputat PNL, initiatorul legii.

Mugur Isarescu, despre legea darii in plata: "Nu cred ca ar strica". Conditia pusa de guvernatorul BNR

"Nu sunt 800 de mii. 480 de mii sunt cu garantie imobiliara, incluzandu-i aici pe cei care au luat pentru casa, pentru teren ca sa faca o casa, cei care au luat credit de consum si au garantat cu o casa. Sunt 480", a contrat Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR.

BNR a propus ca legea sa se aplice doar creditelor de peste 150 de mii de euro. In plus, cei imprumutati trebuie sa demonstreze ca dau pe rate mai bine de doua treimi din cat castiga.

"Domnule viceguvernator arbitru, de ce ati permis bancilor sa ridice gradul de indatorare de la 40 la 70% si ulterior ati permis, mai ales la CHF, si grad de indatorare de peste 70%. Pai, cand bancile au acordat credite oamenilor depasind pragul, de ce n-ati intervenit", l-a intrebat Catalin Damfir, deputat PNL, initiatorul legii.

"Haideti sa nu spunem atat de multe cuvinte ca sa nu se vada ca, pe langa grija pentru cei cu probleme, trec cei cu care mari si cu venituri mari”, a raspuns Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

"Casele mari... Daca cineva si-a luat casa de un milion de euro, o banca i-a dat credit, domnule! Inseamna ca banca a considerat ca are venituri”, spune Catalin Damfir, deputat PNL, initiatorul legii.

"Deci vreti sa il protejati pe cel cu credit de un milion", a raspuns Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR.

Doamna Mariana Robu, clienta a unei banci si care a dorit sa vina la dezbateri, a izbucnit in lacrimi in tot acest scandal. In 2007, doamna Robu a luat un credit in franci elvetieni, iar rata intiala a fost echivalentul a 1.500 de lei. Astazi ar trebui sa plateasca in jur de 4.000 de lei, dar nu isi mai permite.

"Am ajuns sa plang zilnic fara sa realizez de ce plang. Plang pe unde apuc. Imi aduc aminte ca nu am suficienti bani sa iau paine. Poate astazi ma culc fara sa mananca pentru ca sa le dau copiilor, pentru ca ei nu stiu ce inseamna credite. Copiii au nevoi...”

Pana la urma impunerea oricarui prag peste care sa nu se aplice legea a fost repinsa. Legea retrimisa de presedintele Klaus Iohannis la reexaminare, in Parlament, va fi dezbatuta maine in Comisia Juridica, iar saptamana viitoare in plenul Senatului. Camera Deputatilor va avea insa ultimul cuvant in acest scandal.

Legea darii in plata, dezbatuta din nou in Parlament. Modificarile cerute de BNR introduc mediatorii si plafonul maxim

Legea darii in plata, dezbatuta din nou in Parlament. Modificarile cerute de BNR introduc mediatorii si plafonul maxim

Euro, curs valutar

Unde să te muți ca să trăiesti bine. Țara din UE în care nu poți câștiga mai puțin de 2.000 €

Mesajul postat de Kylie Jenner pe Twitter a costat Snapchat 1,7 miliarde de dolari

Indicele Robor la 6 luni a ajuns la cel mai mare nivel din octombrie 2014

Tarifele RCA cresc în medie cu 9-11%. Noile prețuri anunțate de ASF

România are al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE. Țara cu cel mai mare venit

Omul care a câștigat 1,4 mld. dolari într-o singură zi. Compania sa face angajări în România

Catedrala Neamului

Cum se împarte bugetul Primăriei Capitalei pe 2018. Catedrala Neamului n-a fost uitată

Ministrul Finanţelor, îngrijorat de scumpirile-record la alimente și creșterea inflației

Ce trebuie să faci, pas cu pas, dacă îți deschizi o afacere în 2018

Teodorovici, despre plafonarea dobânzilor la credite: Eu sunt adeptul pieţei libere

9 din 10 patroni ai IMM-urilor doresc eliminarea „Revoluției fiscale”. Mulți spun că vor face disponibilizări

Comisiile reunite din Senat au aprobat plafonarea dobânzilor pentru creditele ipotecare