Cursul a urcat aproape de 4,43 lei/euro, nivel pe care nu l-a mai atins de la finele anului trecut

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 25 Martie 2013 07:06
Data publicarii: Vineri 22 Martie 2013 10:25
Categorie: Financiar

Cursul de schimb a crescut aproape de 4,43 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de vineri.

Nivelul nu a mai fost atins de la finele anului trecut, intr-o piata unde volumele de tranzactionare s-au incadrat in media unei zile normale, potrivit dealerilor.

La deschidere euro a fost cotat la 4,4225 - 4,4250 lei, respectiv cu 0,45 - 6 bani peste cotatiile de joi din jurul orei 16:30, de 4,4180 - 4,4190 lei/euro.

Ulterior, cursul a continuat sa urce spre 4,43 lei/euro, iar cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4285 lei/euro.

La ora 10:00, bancile cotau euro la 4,4270 - 4,4280 lei, respectiv cu 0,9 bani peste nivelurile de joi din jurul orei 16:30. Astfel, leul s-a depreciat cu 0,2% in raport cu euro.

Dupa prima ora a sedintei interbancare de la Bucuresti, zlotul si forintul erau foarte usor depreciate in raport cu euro.

Investitorii de pe pietele financiare sunt in continuare atenti la situatia din Cipru, unde Parlamentul va discuta vineri un plan pentru reformarea sectorul bancar si impunerea de pierderi depozitelor mari, dupa ce joi Banca Centrala Europeana a avertizat ca in lipsa unui sprijin de la UE si FMI va taia accesul institutiilor de credit cipriote la lichiditate de urgenta.

Cursul de referinta anuntat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 0,4 bani, la 4,4219 lei/euro, si a atins un nou maxim al ultimelor zece saptamani. Un curs peste cel de joi a fost anuntat de banca centrala la 7 ianuarie, cand euro a fost la 4,4223 lei/euro. In sesiunea de miercuri, cursul a fost de 4,4179 lei/euro.

Cursul pentru dolarul american a urcat cu 0,41 bani, la 3,4235 lei/dolar, ajungand astfel la un nou nivel maxim de dupa 13 decembrie. La data mentionata, rata de schimb a fost de 3,4522 lei/dolar.

Totodata, cursul pentru francul elvetian a avansat la 3,6209 lei/franc si s-a plasat la cel mai ridicat nivel de dupa 9 ianuarie, cand rata a fost de 3,6465 lei/franc.

Cursurile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile practicate vineri dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele in lei pe termen de o zi au crescut la 2% - 3% pe an, dupa ce joi au fost la 1,02% - 1,52% pe an. Cresterea este determinata de faptul ca duminica, pe 24 martie, incepe o noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR. Astfel, unele banci au inceput sa ridice usor dobanzile pentru a atrage plasamente.

Totusi, lichiditatea ridicata existenta in piata a tinut dobanzile vizibil sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

Un nou maxim al ultimelor zece saptamani: cursul BNR a urcat la 4,42 lei/euro. Ce spun specialistii
Un nou maxim al ultimelor zece saptamani: cursul BNR a urcat la 4,42 lei/euro. Ce spun specialistii
VIDEO PROTVPLUS.RO
Berea "craft", noua vedetă în România
Berea "craft", noua vedetă în România. Cât câștigă fabricanții de bere artizanală
Românii sunt printre cei mai harnici angajați din lume. Ce ascund însă cifrele
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,40%, cel mai mare nivel din ultimele 8 luni
Corina Creţu, despre aderarea României la zona euro: Nu e cazul să stabilim termene
Primele de Paşte: cozonaci, cursuri sau ieşiri la restaurant. Ce vor de fapt angajaţii
Mii de români s-au trezit cu datorii la Fisc de care nu ştiau nimic. ANAF nu dă explicaţii
franci elvetieni
Liber la muncă într-una dintre cele mai bogate țări europene. Salariile depășesc 5.000 €
Guvernul ar putea da amnistie fiscală în mai. Mesajul lui Teodorovici
Încă o bancă dispare din România. Ce se întâmplă cu activele de pe piața locală
Se caută soluții pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Prețurile din România, printre cele mai mari din UE
România, din nou țara din UE cu cea mai mare rată anuală a inflației
Expert BNR, despre rezervele de aur: Banca nu poate accepta integral amendamentele lui Nicolae