Cum se văd ieftinirile de la 1 august în buzunarele românilor. Produsele care au prețuri mai mici față de începutul verii
Mult așteptatele ieftiniri de la 1 august se văd în magazine și nu prea.
Deocamdată, doar fructele și legumele, care țin de un anumit sezon, au prețuri semnificativ mai mici, comparativ cu începutul verii, anunță Consiliul Concurenței, care a analizat cât dăm acum pentru produsele de bază, după ce au fost plafonate adaosurile comerciale.
Cele mai mici reduceri, de doar câteva procente, sunt tocmai la alimentele pe care le cumpărăm zi de zi, cum ar fi carnea și laptele.
Cele mai mari reduceri de prețuri au fost la fructe și legume în marile magazine, potrivit Consiliului Concurenței.
La 1 august, față de 1 iunie, strugurii s-au ieftinit cel mai mult, cu aproape 34%. Prunele cu aproape 30%, cartofii cu 28%, ardeiul gras cu 27% și vedeta sezonului, pepenele, cu 22 de procente.
Scăderile nu vin însă doar pe fondul plafonării adaosului la 20%, ci țin mult de sezonalitate. În iunie, pepenii de pildă veneau din alte țări, pe când în august se găsesc pe toate drumurile.
În schimb, reduceri mult mai mici vedem la alimentele de bază precum pâinea - doar 13%, brânza și carnea de pui. Ouăle, carnea de porc, zahărul și uleiul sunt la coada ieftinirilor, cu reduceri de sub 5 procente.
Tocmai aceste alimente au fost cele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, potrivit statisticii. În iunie, când rata anuală a inflației era de peste 10%, datele arătau că zahărul a rămas produsul cu cele mai mari salturi de prețuri - 55% în ultimul an, fiind urmat de cartofi și ouă, cu peste 30%.
O situație specială este în cazul laptelui
În luna mai, marii procesatori și comercianții s-au înțeles să reducă prețul de atunci, de peste 7 lei, cu 20 de procente. Acum, potrivit Consiliului Concurenței, prețul mediu a ajuns la 5 lei.
În unele mari magazine din București, de pildă, litrul de lapte costă din nou peste 7 lei, la sortimentele cu grăsime de 3,5%.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Vedem reduceri mai mari la fructe și legume decât la lactate și carne pentru că dincolo de reducerea indusă prin acest acord între industrie și Guvern, avem și o evoluție naturală - fructele și legumele se ieftinesc spre toamnă. Vom monitoriza prețurile la raft. Avem monitorul prețurilor, unde sunt toate prețurile din toată țara”.
În paralel, inspectorii anti-fraudă au demarat o serie de controale la aproape 300 de firme care comercializează carne, fructe, legume și zahăr pentru a vedea dacă este respectată plafonarea adaosului comercial inclusiv în cazul importurilor.