Procentul românilor care fac cumpărături de pe internet a explodat. Magazinele online din China, cele mai accesate
45 % dintre români și-au mutat o parte a cumpărăturilor pe internet, iar unul din cinci comandă lucruri pe site-uri din afara țării, arată un raport recent.
Mulți accesează magazinele online chinezești, care oferă o gamă variată de produse. Deși achiziția din China este deseori riscantă, oamenii sunt atrași de prețurile mici.
Cel mai accesat magazin online din China are pe site 100 de milioane de articole, de zece ori mai multe decât toată oferta comerțului electronic din țara noastră. Prețurile sunt adesea foarte mici, iar asta îi atrage în principal pe clienți. 27% dintre românii care comandă în străinătate aleg site-urile chinezești, uneori chiar fără să știe.
Tânăr: "Găsești tot felul de chestii mici, diversificate, ieftine, care nu merită un retur, dacă nu sunt bune".
Cristian Movilă, Asociația Română a Magazinelor Online: "Cumpărând produse ieftine, sunt mult mai dispus să-mi asum acest risc, să plătesc în avans și să aștept o lună să primesc produsul. Sunt mult mai dispus să îl păstrez, dacă nu este OK. Sunt mult mai dispus să ignor defectele și să renunt la dreptul meu de garanție, proces pe care eu nu l-aș face, în mod normal, în comerțul local".
Care sunt cele mai căutate produse pe internet
Românii cumpără de pe internet în principal haine, electronice, produse pentru îngrijirea personală și a casei, jucării și articole de bricolaj - arată raportul unei agenții de marketing online. Când produsele vin însă din China pot apărea o serie de probleme.
Daniel Ene, specialist e-commerce: "Nu știu produsul, nu știu calitatea lui, mărimile din China sunt total diferite față de Europa și SUA. La noi în țară și în Europa există legi foarte bine definite cu privire la retur și la garanție. Returul în alte țări din Asia poate să dureze foarte mult".
Site-urile chinezești pot fi ușor confundate cu unele din spațiul european, pentru că produsele au prezentare în limba engleză.
Raluca Radu, consultant comerț online: "Ar fi ideal să verificăm întotdeauna pagina de contact și din subsol, să căutam paginile de termeni și condiții ca să vedem de la ce firmă comandăm. Ar ajuta să caut pe Google magazinul, să vad dacă este menționat în surse de încredere".
De ce unii români evită să facă shopping online
De altfel, românii care evită să cumpere online spun că vor să vadă produsele înainte de achiziţie. 64% dintre cei care au raspuns, nu au încredere că vor primi ceea ce comandă ori se tem că taxele de livrare sunt prea mari.
Femeie: "Am făcut, anul trecut, o comandă online la două pulovărase. Frumoase! Și mi-au venit două bluze chinezești, lungi, gri și urâte pe care le-am dat inapoi. Și mi le-au refuzat".
Totuși, piaţa de comerț online din România creşte mai rapid decât media globală și va ajunge la 7 miliarde de euro în 2023. Cumpărăturile online vor depăși, în trei ani, valoarea totală de 10 miliarde de euro, iar comerţul electronic va fi folosit de 54% dintre locuitorii ţării, arată același raport.