Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați


Ultimul update: Miercuri 20 Martie 2019 20:55
Data publicarii: Miercuri 20 Martie 2019 18:36
Categorie: Stiri Economice

Afacerile bat pasul pe loc în România. Aproape 7 din 10 angajatori se plâng de profituri scăzute, dar și de faptul că nu pot onora contractele, pentru că nu mai au salariați.

Ca să reziste, multe dintre companiile de la noi au investit în recrutare și în cursuri de calificare de 4 ori mai mult, decât cele din restul Europei, conform Eurostat.

„Am nevoie de om pe diverse utilaje, pierderea ajunge la 30 la sută din cifra de afaceri pe lună”, spune un antreprenor. 

Într-o hală se fac piese din aluminiu care trebuie să ajungă la un constructor de ambarcațiuni din Marea Britanie. Turnătoria trebuie să lucreze non-stop, pentru că este extrem de costisitor să reîncălzești zilnic cuptoarele, însă din păcâte nu are cine să lucreze atât de mult.

Un sondaj BestJobs făcut între 15 februarie și 15 martie pe 382 companii din România arată că lipsa forței de muncă afectează aproape jumătate dintre ele, în sensul că a dus la scăderea profitului cu până la 10%. Alți 15% se plâng că impactul este mai mare, de până la 20%. Iar pentru 8% criza de angajați echivalează cu un dezastru.

Într-o fabrică de marochinărie din Sebeș, județul Alba mai sunt doar 20 de angajați, așa că s-a renunțat la o parte din contractele de export și s-a înjumătățit producția.

„Nu găsim personal. Nu ne putem amortiza investițiile, s-au cumpărat utilaje noi, e o situație destul de grea”
, spune Violeta Kreissler, managerul firmei. 

„Am fost cam 80 de oameni de persoane, multe s-au pensionat, tineretul nu e interesat, pleacă afară, sunt salariile mai bune”, spune Iosif Albu, angajat. 

Ca să poată onora comenzile, 11,4% dintre firme aduc zilnic lucrători de la zeci de kilometri distanță, iar 9% au investit în mașinării care înlocuiesc resursă umană. O treime dintre angajatori își califică singuri oamenii de care au nevoie.

O firmăde transport din Brașov și-a deschis, de exemplu, propria școală de șoferi. Cheltuielile sunt suportate în totalitate de companie, dar angajații trebuie să rămână în firma măcar doi ani.

Conform Eurostat, România are cea mai accelerată creștere a costurilor cu forță de muncă din Europa. Guvernul a mărit salariile bugetarilor, ceea ce i-a obligat și pe patroni să-și îmbunătățească oferta.

„Cu siguranță este o presiune pe mediul privat și o concurență. Cu siguranță există migrație dinspre privat spre stat”
, spune Crisian Fertea, fondatorul unui club de afaceri din Cluj. 

În ultimul trimestru al anului trecut, salariile au fost majorate cu 13,1% față de aceeași perioada a anului 2017. Asta în vreme ce Uniunea Europeană are o creștere medie de numai 2,8%.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Efectele negative ale OUG 114 în România. Lista făcută de liberali
Omul de afaceri Ștefan Mandachi, replică la acuzații: ”Mă bufnește râsul când aud”
Anunț privind modificarea OUG 114:
VIDEO PROTVPLUS.RO