Comisia Europeană: România nu îndeplineşte niciunul dintre cele 4 criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro

Ultima actualizare: 10-06-2020 14:29
Comisia Europeană: România nu îndeplineşte niciunul dintre cele 4 criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro
Getty

România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, se arată în raportul de convergenţă pe 2020 publicat miercuri de Comisia Europeană (CE).

 

Este vorba despre stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Legislaţia din România nu este compatibilă în întregime cu tratatul, conform raportului care cuprinde evaluarea sa cu privire la progresele făcute de statele membre din afara zonei euro în direcţia adoptării monedei europene.

Raportul se referă la cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Potrivit concluziilor raportului, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

 

Criteriul pe care nu îl îndeplinește nicio țară

 

Niciunul dintre statele membre menţionate nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel puţin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro.

Astfel, Croaţia şi Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergenţă economică, în schimb nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enunţat anterior.

 

Isărescu: Adoptarea euro ar fi un șoc pentru România

 

Guvernatorul Mugur Isărescu spunea în octombrie 2019 ”că şocurile ar fi destul de mari dacă România ar adopta moneda euro în acest moment”. 

“România a ales calea de mijloc în ceea ce priveşte adoptarea monedei unice, considerând un nivel de convergenţă reală de cel puţin 70 - 75% % ca fiind critic înainte de adoptare. Acum suntem la un nivel al convergenţei reale de 61%. La acest nivel am fi sever afectaţi de şocurile asimetrice şi astfel nu am putea să sincronizăm ciclurile de business cu celelalte economii europene din Zona Euro”, a afirmat Mugur Isărescu.

 

Bulgaria a depus deja cerere de aderare la ERM II

 

La sfârșitul lunii aprilie, în plină pandemie, Bulgaria a depus oficial cererea de aderare la ERM II (mecanismul cursului de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, conform Profit.

”Ne bazăm pe sprijinul dumneavoastră după ce am trimis oficial documentele către BCE”, a declarat premierul Boiko Borissov, în cadrul unei conversații cu președintele francez Emmanuel Macron.

Bulgaria are deja un curs fix între moneda națională (leva) și euro.

”Coronavirusul ne-a schimbat viețile și a modificat complet agenda UE. Protejarea vieții cetățenilor este prioritară. În aceste momente de criză este extrem de important să beneficiem de toate instrumentele pe care le avem la dispoziție în cadrul UE pentru a reuși în lupta împotriva Covid-19”, a adăugat Borissov.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO