Stoltenberg, avertisment pentru aliații NATO privind bugetul apărării

Ultima actualizare: 10-06-2020 10:29
NATO
Shutterstock

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat ca aliaţii să-şi respecte obiectivele în privinţa bugetului apărării, în pofida problemelor economice generate de pandemia de COVID-19, relatează miercuri dpa.

"Văd scăderea economică din statele membre şi ştiu că este nevoie de creşterea cheltuielilor în numeroase sectoare pentru a contracara această scădere", a declarat Stoltenberg în comentarii publicate miercuri de cotidianul Die Welt.

Dar ameninţările şi provocările de securitate care existau dinainte de criză nu s-au diminuat în timpul pandemiei, a subliniat secretarul general al NATO.

"Rusia continuă să-şi modernizeze forţele militare, echilibrul global al puterilor se modifică dată fiind ascensiunea Chinei, iar organizaţia teroristă Stat Islamic încearcă din nou să câştige teren în Siria şi Irak", a spus Stoltenberg.

Statele membre ale NATO au convenit asupra unui obiectiv comun de a creşte bugetul apărării la 2% din PIB până în 2024, aminteşte dpa.

Germania şi-a majorat semnificativ cheltuielile cu apărarea în ultimii ani, dar acestea s-au situat în 2019 la numai 1,38% din PIB, iar preşedintele american Donald Trump a criticat în mod repetat guvernul german, acuzându-l că nu investeşte suficient în sectorul militar.

Pentru 2020, cheltuielile de apărare revizuite ca urmare a crizei economice ar urma să corespundă probabil unui procent de peste 1,5% din PIB, în Germania.

Comparativ, în 2019 SUA au cheltuit cu apărarea circa 730 miliarde de dolari, potrivit cifrelor NATO, corespunzând unei cote de 3,4% din PIB.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO