Bursele din Europa, Statele Unite și Asia au înregistrat salturi remarcabile în ultimele ședințe. Ce spun specialiștii
Economia globală dă semnale amestecate. Piețele bursiere din Europa, Statele Unite și Asia au înregistrat salturi remarcabile în ultimele ședințe.
Sunt semne de încredere în robustețea economiei americane, dar și urmări ale profitului raportat de mai multe companii europene. Cu toate acestea, comisarul european pentru economie vorbește de o creștere modestă pentru Uniunea Europeană, iar Marea Britanie a intrat oficial în recesiune.
Pieţele bursiere mondiale au crescut spectaculos, după o avalanşă de rezultate bune raportate de companii. Bursele de la Paris şi Frankfurt au atins valori record.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Grupul francez Renault a confirmat revenirea pe profit după mulţi ani dificili, iar în Germania, grupul bancar Commerzbank a raportat cel mai mare profit anual din ultimii 15 ani.
Iar Berlinul a mai primit o veste bună: gigantul IT Microsoft va învesti în Germania.
Brad Smith, președinte Microsoft: ”Anunțăm astăzi ca Microsoft va înveşti 3,2 miliarde de dolari, în 2024 și 2025, în două direcții. În primul rând, pentru a dubla capacitatea infrastructurii centrului nostru de date și de Inteligență Artificială. În al doilea rând, investim pentru o expansiune accelerată și masivă a programelor noastre de calificare cu ajutorul Inteligenței Artificiale din Germania”.
Olaf Scholz, German Chancellor: ”Este un autentic angajament de creștere, de modernizare și de deschidere globală. E o zi bună!”
Şi totuşi, în recentul său raport, comisarul european pentru economie a creionat un tablou sumbru.
Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie: ”Economia UE a început anul cu stângul. După redresarea puternică post-pandemie din 2021 și 2022, economia UE abia s-a urnit în 2023, iar în primul trimestru din 2024 stagnează./../ Pentru 2023, estimăm creșterea economică din UE și zona euro 0,5%, adică sub prognoza din toamnă trecută. Pentru 2024, prognoza de creștere este estimată la 0,9%, cu 0,4% mai puțin decât anticipam în toamnă”.
Între timp, Marea Britanie a anunţat intrarea în recesiune tehnică, după ce a înregistrat două trimestre succesive de creștere economică negativă.
Este o lovitură pentru guvern cu mai puțin de un an până la alegeri, în condițiile în care premierul Rishi Sunak declarase creșterea economiei una dintre cele cinci priorități ale cabinetului său.