Bugetul pe 2019, criticat de opoziție: ”E SF, se bazează pe ficțiuni.” Reacția analiștilor


Ultimul update: Vineri 01 Februarie 2019 19:52
Data publicarii: Vineri 01 Februarie 2019 18:18
Categorie: Stiri Economice

"Guvernul prezintă un buget science fiction, construit pe cifre scoase din burta", reclama în cor politicienii din opoziţie.

Primarii marilor oraşe critică şi ei proiectul Executivului, după ce le-au fost pasate toate cheltuielile cu persoanele cu dizabilităţi şi copiii fără părinti. Nici antreprenorii sau companiile nu sunt de acord cu cifrele prezentate şi vorbesc chiar despre îndepărtarea României de angajamentele asumate în Uniunea Europeană. Ministrul Finanţelor nu a răspuns acestor critici, dar în ultimele zile a susţinut că "totul va fi mult mai bine pentru toţi".

Analiştii economici consideră că Executivul a fost prea optimist când a estimat încasările la buget.

Iancu Guda, analist: "Plătim foarte mulţi bani pe ajutoare sociale şi cheltuieli cu salariile. Avem peste 20% din PIB pe aceste segmente şi undeva la 2 treimi din cheltuielile publice pe salarii şi ajutoare sociale, în condiţiile în care rămân foarte puţini bani pentru investiţii."

Bugetul nostru pare că ignoră ce se întâmplă în Europa şi în lume, mai spun experţii, câtă vreme guvernanţii prognozează o economie care va dudui.

Iancu Guda: ”Avem probleme foarte mari în Europa, care tinde către o creştere economică de 0, Italia intra deja în recesiune, Germania are mari probleme, pentru că China înregistrează cel mai mic ritm de creştere economică din ultimii 30 de ani. Avem foarte multe semne în America de intrare în recesiune în anul curent, deci implicit întreg contextul internaţional pe plan comercial şi financiar nu dă semne de sprijinire a României pe exporturi sau forţa de muncă."

Iar Opoziţia acuză că bugetul este construit pe cifre nerealiste.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Un buget SF. SF pentru că se bazează pe nişte ficţiuni în ce priveşte bazele acestui buget - o rată a inflaţiei de 2,8 în condiţiile în care leul s-a prăbuşit, în care vor avea loc scumpiri în lanţ din cauza creșterilor cu energia electrică, cu gazul natural, evident că vom avea un puseu inflaţionist."

Dan Barna, preşedinte USR: "Suntem în perspectiva unui stat care are salariile duble la stat faţă de privat. Nicăieri în lume nu avem acest tip de perspectivă în care statul se lăfăie în el însuşi şi mediul privat se scufundă."

Totodată, acest buget lasă nerezolvată problema primăriilor care acuza că, în 2019, vor avea cheltuieli suplimentare de 6,4 miliarde de lei, după ce guvernul le-a dat în administrare căminele de copii orfani şi problemele persoanelor cu dizabilităţi.

Reprezentanţii antreprenorilor susţin că alocările pentru scheme de sprijin precum Startup Nation sunt prea mici, pentru doar o cincime din proiectele anunţate.

Şi investitorii susţin că îşi pierd interesul pentru ţara noastră şi şi-ar putea muta afacerile la vecini. Camera de Comerţ Româno-Americană vorbeşte despre îndepărtarea României faţă de Uniunea Europeană.  

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Buget 2019. Investițiile, un sfert din alocările pentru ajutoare sociale, pensii și salarii
Proiectul de Buget. Ce cifre promitea Guvernul anul trecut și cum au arătat de fapt
Bugetul pe 2019. PSD, ”mesaj special” pentru Iohannis: ”Nu vă mai amestecați”
VIDEO PROTVPLUS.RO