Bugetul pe 2019, criticat de opoziție: ”E SF, se bazează pe ficțiuni.” Reacția analiștilor

Ultimul update: Vineri 01 Februarie 2019 19:52
Data publicarii: Vineri 01 Februarie 2019 18:18
Categorie: Financiar

"Guvernul prezintă un buget science fiction, construit pe cifre scoase din burta", reclama în cor politicienii din opoziţie.

Primarii marilor oraşe critică şi ei proiectul Executivului, după ce le-au fost pasate toate cheltuielile cu persoanele cu dizabilităţi şi copiii fără părinti. Nici antreprenorii sau companiile nu sunt de acord cu cifrele prezentate şi vorbesc chiar despre îndepărtarea României de angajamentele asumate în Uniunea Europeană. Ministrul Finanţelor nu a răspuns acestor critici, dar în ultimele zile a susţinut că "totul va fi mult mai bine pentru toţi".

Analiştii economici consideră că Executivul a fost prea optimist când a estimat încasările la buget.

Iancu Guda, analist: "Plătim foarte mulţi bani pe ajutoare sociale şi cheltuieli cu salariile. Avem peste 20% din PIB pe aceste segmente şi undeva la 2 treimi din cheltuielile publice pe salarii şi ajutoare sociale, în condiţiile în care rămân foarte puţini bani pentru investiţii."

Bugetul nostru pare că ignoră ce se întâmplă în Europa şi în lume, mai spun experţii, câtă vreme guvernanţii prognozează o economie care va dudui.

Iancu Guda: ”Avem probleme foarte mari în Europa, care tinde către o creştere economică de 0, Italia intra deja în recesiune, Germania are mari probleme, pentru că China înregistrează cel mai mic ritm de creştere economică din ultimii 30 de ani. Avem foarte multe semne în America de intrare în recesiune în anul curent, deci implicit întreg contextul internaţional pe plan comercial şi financiar nu dă semne de sprijinire a României pe exporturi sau forţa de muncă."

Iar Opoziţia acuză că bugetul este construit pe cifre nerealiste.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Un buget SF. SF pentru că se bazează pe nişte ficţiuni în ce priveşte bazele acestui buget - o rată a inflaţiei de 2,8 în condiţiile în care leul s-a prăbuşit, în care vor avea loc scumpiri în lanţ din cauza creșterilor cu energia electrică, cu gazul natural, evident că vom avea un puseu inflaţionist."

Dan Barna, preşedinte USR: "Suntem în perspectiva unui stat care are salariile duble la stat faţă de privat. Nicăieri în lume nu avem acest tip de perspectivă în care statul se lăfăie în el însuşi şi mediul privat se scufundă."

Totodată, acest buget lasă nerezolvată problema primăriilor care acuza că, în 2019, vor avea cheltuieli suplimentare de 6,4 miliarde de lei, după ce guvernul le-a dat în administrare căminele de copii orfani şi problemele persoanelor cu dizabilităţi.

Reprezentanţii antreprenorilor susţin că alocările pentru scheme de sprijin precum Startup Nation sunt prea mici, pentru doar o cincime din proiectele anunţate.

Şi investitorii susţin că îşi pierd interesul pentru ţara noastră şi şi-ar putea muta afacerile la vecini. Camera de Comerţ Româno-Americană vorbeşte despre îndepărtarea României faţă de Uniunea Europeană.  

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Buget 2019. Investițiile, un sfert din alocările pentru ajutoare sociale, pensii și salarii
Buget 2019. Investițiile, un sfert din alocările pentru ajutoare sociale, pensii și salarii
VIDEO PROTVPLUS.RO
curs valutar
Euro se apropie de maximul istoric din ianuarie. La cât a ajuns cursul
ROBOR la 3 luni a crescut la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele 3 luni
Scandal în coaliţie pe OUG 114. Dragnea se opune modificării, Dăncilă vrea "flexibilitate"
Țara din UE care angajează 1,5 milioane persoane. Joburi vacante în toate industriile
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Firmă din Vaslui cu 766 de milioane de angajaţi, prima la Start-up Nation. Ce e pe locul 2
Mugur Isarescu
BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici
Europenii care se microcipează în masă. Tehnologia SF folosită tot mai des într-o țară UE
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști