BCE, despre bitcoin: „Ultima respiraţie indusă artificial înainte de drumul către irelevanţă”
Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat puternic bitcoin, miercuri, spunând că criptomoneda se află pe ”drumul irelevanţei”, transmite CNBC.
Într-o postare pe blog intitulată ”Ultima rezistenţă a bitcoin”, directorul general al BCE, Ulrich Bindseil, şi analistul Jürgen Schaff au spus că, pentru susţinătorii bitcoin, stabilizarea aparentă a preţului său în această săptămână ”semnalează o pauză în drumul către noi culmi”.
”Mai probabil, totuşi, este o ultimă respiraţie indusă artificial înainte de drumul către irelevanţă – şi acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să se prăbuşească şi să trimită preţul bitcoin cu mult sub 16.000 de dolari”, au scris ei.
The apparent stabilisation of bitcoin’s value is likely to be an artificially induced last gasp before the crypto-asset embarks on a road to irrelevance. #TheECBblog looks at where bitcoin stands amid widespread volatility in the crypto markets.
— European Central Bank (@ecb) November 30, 2022
Read more https://t.co/Hk1LuYX2de pic.twitter.com/I3Uidks8Xo
Bitcoin a depăşit miercuri 17.000 de dolari pe unitate, marcând un maxim al ultimelor două săptămâni pentru cea mai valoroasă monedă digitală din lume. Cu toate acestea, a avut dificultăţi să se menţină la acest nivel, scăzând uşor la 16.875 dolari pe unitate, potrivit News.ro.
Vijay Ayyar, vicepreşedinte pentru dezvoltare corporativă şi internaţională la bursa de criptomonede Luno, a avertizat că revenirea este probabil doar o creştere a pieţei urs şi nu va fi susţinută.
”Acesta este doar o retestare urs”, a spus el pentru CNBC.
Comentariile oficialilor BCE sunt oportune în contextul actual, în timp ce industria cripto este zdruncinată de unul dintre cele mai catastrofale eşecuri din istoria recentă - căderea FTX, o platformă de tranzacţionare evaluată cândva la 32 de miliarde de dolari.
Şi piaţa a fost la un nivel scăzut în acest an, pe fondul dobânzilor mai mari ale Rezervei Federale.
Bindseil şi Schaff au spus că bitcoin nu se potriveşte modelului unei investiţii şi nici nu era potrivită ca mijloc de plată.
”Designul conceptual al Bitcoin şi deficienţele tehnologice îl fac discutabil ca mijloc de plată: tranzacţiile reale cu bitcoin sunt greoaie, lente şi costisitoare”, au scris ei.
”Bitcoin nu a fost niciodată folosită într-o măsură semnificativă pentru tranzacţii legale din lumea reală. De asemenea, Bitcoin nu este potrivită ca investiţie. Nu generează fluxuri de numerar (cum ar fi imobiliare) sau dividende (cum ar fi acţiunile), nu poate fi utilizată în mod productiv (cum ar fi mărfurile) sau să ofere beneficii sociale (cum ar fi aurul). Prin urmare, evaluarea de piaţă a Bitcoin se bazează exclusiv pe speculaţii”, au spus ei.
Analiştii spun că insolvenţa FTX ar putea grăbi reglementarea monedelor digitale. În Uniunea Europeană, o nouă lege numită Markets in Crypto Assets, sau MiCA, este de aşteptat să armonizeze reglementarea activelor digitale în întreaga bloc.
Bindseil şi Schaff au spus că este important să nu confundăm regulamentul ca un semn de aprobare.