Economistul-șef al BNR: ”România va fi cel mai expus stat european în cazul declanșării unei crize”

Ultimul update: Joi 12 Aprilie 2018 10:20
Data publicarii: Miercuri 11 Aprilie 2018 17:37
Categorie: Financiar
Valentin Lazea

România va avea cel mai mare deficit de cont curent raportat la Produsul Intern Brut (PIB), după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a avertizat economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea.

Economistul-şef al BNR a precizat, miercuri, într-o conferinţă organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, că deficitul mare de cont curent este cel mai îngrijorător criteriu din Tabloul de Bord al Comisiei Europene, informează Agerpres.

Vestea cea mai grea vine de la un criteriu care nu este depăşit şi nici nu va fi depăşit mulţi ani de acum încolo. Este vorba de criteriul deficit de cont curent, iar aici trebuie să fac o povestioară mai lungă. Criteriul la care îţi dă voie ca şi ţară acest Scoreboard este 4% din PIB. Şi nu numai 4%, ci timp de trei ani să ai o medie mai mare de 4% din PIB. Adică, să ai un cont curent total dezechilibrat trei ani la rând. În 2016, România avea un deficit de 1,3% din PIB. În 2017 urmează să vedem datele, probabil că deficitul a fost 3,4% din PIB. Şi o să ziceţi: 'Bun, şi care e problema? Dacă criteriul e 4% şi anul trecut a fost 3,4% nu avem nicio problemă, cu atât mai mult cu cât el ar trebui să depăşească 4% trei ani la rând ca să ieşim din criteriu'.

Deci, repet, nu vom ieşi din acest criteriu probabil în următorii cinci ani sau şase ani. Este cel mai puţin preocupant pentru atât? Nu. El este cel mai preocupant pentru că România astăzi, când vorbim, are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană după Marea Britanie. Şi după ce va ieşi Marea Britanie din Uniunea Europeană, România va avea cel mai mare deficit raportat la PIB", a spus Valentin Lazea.

Acesta a atras atenţia că România va fi cea mai fragilă țară, atunci când o criză internaţională va veni, fiind cel mai expus stat european din acest punct de vedere.

Cea mai mare economie a Europei are cel mai acut deficit de muncitori din istorie și angajează masiv străini

În altă ordine de idei, Valentin Lazea a menţionat că nu este de acord cu poziţia lui Istvan Szekely, şeful Direcţiei Generale pentru Afaceri Economice şi Financiare a Comisiei Europene, care a spus că pentru o ţară cu nivelul de dezvoltare ca al României nivelul acestui indicator nu este preocupant.

Economistul-şef al BNR a declarat că de peste un an încearcă să respingă această idee cu următoarele trei exemple. State cu un nivel de dezvoltare similar, precum Bulgaria şi Croaţia, au surplus de cont curent. State latine, precum Spania, Portugalia şi Italia, de patru ani au surplus de cont curent. Dintre statele latine, excepţie face Franţa, care are deficit de cont curent. De asemenea, Lazea a spus că din punct de vedere econometric s-a demonstrat că nu există o corelaţie între investiţii şi deficit de cont curent.

Ce vreau să vă spun este că şi acolo unde ochiul vigilent al Comisiei nu vede sau nu pătrunde noi ar trebui să avem ochiul nostru vigilent sau putem la fel de bine să neglijăm problema deoarece Comisia nu se uită şi nu o să ne spună patru ani de acum încolo o anumită problemă. Să stăm liniştiţi, dar o facem pe riscul nostru!", a afirmat Valentin Lazea.

Acesta a adăugat că Raportul de ţară i se pare unul echilibrat, care prezintă într-un mod obiectiv atât elemente pozitive, cât şi elemente negative.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat miercuri conferinţa cu titlul „Semestrul European: Raportul de ţară pentru România 2018".

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Valentin Lazea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Şi FMI ne cere să continuăm lupta anti-corupţie.

Şi FMI ne cere să continuăm lupta anti-corupţie. "Va creşte veniturile statului"

Cea mai mare economie a Europei are cel mai acut deficit de muncitori din istorie și angajează masiv străini

Cea mai mare economie a Europei are cel mai acut deficit de muncitori din istorie și angajează masiv străini

Țara care interzice angajarea muncitorilor străini. De ce a luat această măsură radicală

Țara care interzice angajarea muncitorilor străini. De ce a luat această măsură radicală

franci elvetieni

Moneda care a lovit românii cu credite în criză scade masiv. De ce se depreciază francul

Țara care a decis să repatrieze toată rezerva de aur din SUA

Companiile care administrează pensiile private ale românilor, apel la Guvern

Sucurile, suprataxate pentru descurajarea consumului. Avertismentul specialiștilor

O investiție americană în România își închide porțile. Sute de angajați, pe drumuri

Care este termenul limită pentru înlocuirea caselor de marcat. Amenzile sunt însemnate

Euro

Silicon Valley de România. Orașul care atrage cei mai mulți bani străini nu mai este Capitala

Restricții la muncă pentru români în cea mai bogată țară din Europa

Cea mai mare criză de personal pe litoral în 28 de ani. Salariul cerut în 2018 de cameriste

Tăriceanu, despre Pilonul 2 de pensii: Cine vrea să treacă la Pilonul 1 să anunțe în scris

Orașul din România care a ajuns la un milion de angajați și caută în continuare forță de muncă

Prețurile la electricitate ar trebui să scadă. Cum și-au păcălit furnizorii de energie clienții