Afaceri de succes in Romania. Un aradean exporta 100 de tone de catina cu 1,8 euro pe kilogram
Acum, la inceput de toamna, se culege catina, iar boabele portocalii s-au dovedit a fi o mina de aur. De la cultivatori si pana la producatori - cu totii obtin venituri frumoase dupa ce au transformat culturile de catina in afaceri de succes.
Datorita calitatilor ei, catina este folosita in alimentatie, dar si in produse farmaceutice sau cosmetice.
Alexandru Vulpe se ocupa de cultivarea catinei de 35 de ani si a reusit sa obtina un soi nobil, Mara, de 4 ori mai bogat in vitamine decat cel salbatic. In urma cu trei ani si-a investit economiile intr-o cultura de 18 hectare la 20 de km de Arad, dar nu se ocupa doar de productia de fructe.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alexandru Vulpe, cultivator: "Producem 700.000 - 800.000 de fire de catina bune de plantat. Are calitati gustative, olfactive, iar Mara a depasit pretul de 1.7-1.8 euro pe kg."
In acest an, din ferma aradeanului vor pleca in strainatate aproape 100 de tone de catina.
Aceste bobite de catina contin de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele, iar cei care le consuma in mod obisnuit sunt feriti iarna de raceli.
Pentru un hectar de catina, investitia este de aproximativ 10.000 de euro, dar in 2-3 ani, dupa ce apar primele fructe, banii se recupereaza.
Iar in Bistrita Nasaud, cu 400.000 de euro, Iacob Rosca a pus pe picioare o fabrica in care prelucreaza catina adusa din toata tara: "Ajunge in faza uscata, dupa care se macina si pe urma se baga la extractie in rezervoare. Si de aici incepe procesul de extractie uleiului de catina, care dureaza 24 de ore."
Datorita proprietatilor ei benefice, catina este folosita in in alimentatie, dar si in produse farmaceutice sau cosmetice.
Iacob Rosca, inginer chimist: "Uleiul este un produs de baza introdus in multe unguiente, pentru plaja, tratarea pielii. Contine peste 32 de vitamine"
Dintr-o tona de catina se extrag 25 de litri de ulei, iar un litru se vinde cu aproximativ 130 de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, fermieri, catina, sanatate, afaceri,
Dată publicare:
15-09-2013 08:27