Agricultura, afacere profitabila. Zeci de mii de euro profit dintr-o cultura de catina


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 06:37
Data publicarii: Luni 04 Iunie 2012 10:57
Categorie: Ardeal

O cultura putin raspandita la noi i-a convins pe unii sa se apuce sa lucreze pamantul, chiar daca n-au facut o zi de agricultutra in viata lor. Catina creste usor daca o uzi suficient la inceput si se vinde bine, mai ales in strainatate.

Cine o prelucreaza scoate ulei de catina, pe care il poate vinde mult mai avantajos, crescand, astfel si profitul. Petru a lucrat in constructii in Germania, dar a deschis ochii la ce se intampla in jurul lui si cand s-a intors acasa si-a investit toti banii in agricultura. Mai precis in catina. Avea cateva hectare de teren mostenite de la bunici in satul Tibru din judetul Alba si cu 3.000 de euro a cumparat arbustii.

Peste 3.500 de plante ii vor aduce lui Petru o productie de aproape 20 de tone de catina in urmatorii ani. Vanduta in strainatate cu 2 euro pe kilogram, cultura ii va aduce 40 de mii de euro.

La fel ca Petru a procedat si un preot, tot din judetul Alba. S-a hotarat sa abandoneze toate culturile traditionale, dar nu s-a lasat doar la mila domnului. A infintat impreuna cu cativa prieteni o cooperativa agricola pentru cultivarea catinii, pe care o si prelucreaza.

In cinci ani si-a calculat investitia de 7.000 de euro recuperata, plus profit de sase ori mai mare. Toti acesti agriculotori care s-au apucat sa cultive catina stiu ca trebuie sa incerce sa vanda in strainatate. In Germania, aceasta planta este cautata pentru ca nemtii stiu sa-i aprecieze calitatile curative. Mai mult, investitorii pot accesa si fonduri europene pentru aceast tip de cultura.

Pana si in lumea caprelor exista concurenta
Daca cineva se intreaba unde e patria tractoarelor, va gasi cu siguranta raspunsul in judetul Alba
VIDEO PROTVPLUS.RO