Fragutele care cresc in padurile Romaniei au ramas total nebagate in seama de autoritati
Daca afinele, zmeura si catina se trimit in strainatate in cantitati industriale, de fragute nu se mai preocupa acum decat culegatorii sarmani, care le vand la marginea drumului ori in piete, desi legea interzice acest lucru.
Drumul dintre Targu Mures si Sighisoara este "invadat" zilele acestea de comerciantii ilegali de fragute. Cum a tot plouat in ultimele zile, recolta este foarte bogata si dulce. Cu toate ca fructele de padure sunt, practic, furate de pe proprietatea statului, comerciantii cer pe o farfurie plina cu fragutze chiar si 35 de lei.
Legea interzice culegerea si comercializarea fructelor de padure din padurile Directiei Silvice, insa cine o aplica? Autoritatile spun ca nici nu merita sa culeaga fragutele.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
„Din punctul nostru de vedere, a silvicultorilor, nu este un lucru care sa reprezinte interes, cum este afina sau zmeura, din care putem recolta cantitati insemnate si putem dupa refrigerare si sortare sa le dam la export”, explica ing. Adrian Parlea, purtator de cuvant Directia Silvica Mures.
Un culegator clandestin ajunge sa vanda pana la zece kilograme de fragute pe zi. Cu banii castigati in aceasta perioada, cand vanzarile de fragute merg struna, comerciantii ilegali traiesc impreuna cu familiile lor cateva luni.