80% dintre români folosesc cardul o dată pe lună. Ce fac cu el în acea zi


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 30 Octombrie 2018 06:59
Categorie: Stiri Economice

Magazinul viitorului ar putea înseamnă doar o cabină de probă o masă interactivă ori o pereche de ochelari iar ospătarul unui restaurant ar putea fi un robot simpatic.

Toate acestea sunt deja realitate în câteva ţări din Occident, şi au fost prezentate şi la Bucureşti într-o expoziţie de metode moderne de plată. Din păcate, România are încă cel mai mic nivel de plăți cu cardul sau electronice, din Europa.

Am ajuns la o cafenea din viitor şi vrem să facem o comandă. Între timp conversăm cu ospătarul, un robot umanoid. Pentru amuzamentul oamenilor, robotul Pepper are şi opţiunea de program artistic.

Această oglindă inteligentă dintr-o cabină de probă e deja faimoasa într-un mare magazin din SUA. Dacă nu iţi vine tricoul şi ai nevoie de alt număr sau de o altă culoare, de exemplu, un angajat va veni să îţi aducă hainele. Tot pe oglindă se face şi plată, aşa că scapi de coada de la casă.

În viitorul apropiat, plăţile se pot face deja cu tot felul de ceasuri, brăţări, inele sau chiar cu brelocul de la chei, spun producătorii de carduri.

Cosmin Vladimirescu, director general Mastercard România: "Romanii sunt foarte deschişi la inovaţii şi la tehnologie, e o mare discrepanţă între ponderea plăţilor electronice şi gradul de penetrare a telefoanelor inteligente de exemplu şi noi nu putem să facem altceva decât să profităm de acest apetit".

Pot plăti cu telefonul la magazin, în loc de card, peste 4 milioane de romani, trebuie doar să-şi introducă datele de card în aplicaţia de internet banking.

Elena Ungureanu, country manager Visa România: "În momentul de fată avem posibilitatea să facem plăţi, de exemplu, din maşină, fără să ne dăm jos din maşină, dacă maşina este conectată la internet sau prin parteneriatele pe care le avem putem să comandăm diverse lucruri prin intermediu electrocasnicelor dacă sunt conectate la internet"

Deocamdată peste 80% dintre români folosesc cardul doar o dată pe lună, ca să scoată toţi banii în ziua de salariu. Restul însă, au adoptat foarte bine plăţile contactless - care înseamnă 70% din totalul plăţilor la comercianţi, în ţara noastră.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO