Si eu! Si eu! Si eu vreau cu 50%! Majorarile salariale, decizii electorale?
Premierul spune ca nu sunt bani de majorari salariale pentru bugetari. Presedintele spune ca sunt. Ministrul economiei si finantelor spune ca nu sunt. Parlamentul spune ca sunt.
Efect de domino: Toata lumea ameninta cu greva
Nu se stie care va fi bugetul viitorului guvern. Nici cum va fi el impartit. Se stie doar ca toti bugetarii vor mai multi bani la sfarsit de luna si ca promisiunile nu costa nimic. Patru ani sunt suficienti pentru ca ignoratii de la pomenile electorale sa uite.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Astfel, 40% dintre angajatii din Sanatate vor bloca activitatea in spitale si spun ca vor asigura doar urgentele daca nu ajung la o intelegere cu ministrul Nicolaescu. Federatia Sanitas ameninta cu un miting in Bucuresti pe 4 noiembrie si cu greva generala pe 20 noiembrie. Si functionarii publici au anuntat ca pe 13 noiembrie vor iesi in strada pentru a obtine o crestere salariala egala cu cea a profesorilor.
Troc corect sau mita corecta?
Calin Popescu Tariceanu amana marirea salariilor profesorilor cu 50% pentru aprilie 2009. Noi sa fim sanatosi pana atunci. Premierul este de acord ca lefurile dascalilor sunt mici, dar lasa de inteles ca sporurile si chiar banii din meditatii sunt de ajuns pentru ca acestia sa se multumeasca, in plina criza financiara, cu ce au. De crestere salariala nici nu poate fi vorba, asa cum nu mai umbla vorba nici pe la Guvern de cresterea economica fara precedent care s-a abatut asupra Romaniei.
Tariceanu isi arata vehement opozitia fata de astfel de masuri: “Nu vom accepta sacrificarea economiei romanesti. In momentul de fata economia este stabila, performanta si pregatita sa faca fata contextului international dificil”.
Sunt sau nu sunt bani, mai multe categorii socio-profesionale ar putea beneficia de aceeasi masura. Si nu ne-ar mira sa obtina la fel de mult praf pe toba ca profesorii. “Bani contra performanta si reforma”, vrea Traian Basescu, adaugand ca “bugetul poate fi facut dupa prioritati”.
Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, declara ca nu este bine sa se creeze asteptari si ca ar fi fost mai oportun ca noul guvern sa se ocupe de astfel de modificari si majorari, ca sa si le asume plenar. Vosganian se opune acum unui efort bugetar, in conditiile in care in urma cu numai un an critica pozitia presedintelui Basescu de a nu fi de acord cu cresterea pensiilor. Pe atunci, avea in buzunar o “servita” despre cresterea economiei.
De unde ar lua oare Guvernul bani pentru salarii?
Nu suntem economisti de meserie, dar ne dam seama ca in momentul in care luam de la buget un procent semnificativ si il aruncam pe piata, efectele vor fi vizibile. Nu ne vor placea deloc, poate chiar ne vor durea direct in inflatie, ceea ce nu prea ne convine, mai ales in prag de iarna, cand si factura la intretinere va creste invers proportional cu caldura din calorifere.
Am auzit de nenumarate ori ca banii vor fi obtinuti din planificarea eficienta a bugetului, din reducerea risipei bugetare, din fonduri europene sau chiar de pe Marte. Pana la urma, va fi un joc de-a “na-ti-o tie, da-mi-o mie”, o leapsa a fondurilor mutate dintr-o parte in alta, pentru ca ne vine greu sa credem ca marii mancaciosi de bani publici vor fi afectati in vreun fel la buzunarele croite pe masura lacomiei lor.
Tu crezi ca sunt bani pentru majorarea salariilor bugetarilor? Comenteaza AICI.
Sursa: Mihaela Martin
Etichete: profesori, salarii, buget, criza, sanatate, crestere economica, dezbatere,
Dată publicare:
27-10-2008 00:00