Pompier la Giulesti: Ardea totul, erau gaze. Am scos copiii si cu dintii

Ultima actualizare: 09-10-2012 10:39

"Initial am crezut ca pun mana pe scutece, erau foarte mici, foarte fragili. Cand mi-am dat seama ca am pus mana pe primul am cerut forte" - sunt marturiile primului pompier ajuns la Maternitatea Giulesti.

Patru bebelusi nascuti de cateva ore au pierit in urma incendiului care a transformat in crematoriu sectia de terapie intensiva a maternitatii Giulesti.

Alti sapte lupta in fiecare secunda sa supravietuiasca celei mai mari tragedii petrecute intr-un spital de la noi. Una care a aratat ca Romania are un serviciu de interventie rapida, ce poate salva vieti in misiuni cutremuratoare.

Dar care ne-a aratat si ca sistemul sanitar romanesc, cu bolile lui fara leac, ne poate ucide copii.

Fara o vorba despre asistentele care nu sunt la postul lor sau despre echipamentele de calitate indoielnica, ministrul sanatatii a defilat multumit de cum s-au descurcat cadrele din minister in acele momente, de neuitat pentru salvatori.

"Am intrat catre salon, am vazut flacara, foarte mult fum. Era un carucior in usa, era usa deschisa... N-am putut sa pun mana pe carucior pentru ca frigea. Mi-am aruncat manusile si haina de pe mine, am tipat la ceilalti colegi ca i-am auzit pe scarile celelalte. Era un lacat si nu puteau sa intre - au spart, au intrat. Le-am zis dezbracati-va, intram complet ca sunt copii foarte mici!"

"Initial am crezut ca pun mana pe scutece, erau foarte mici, foarte fragili. Cand mi-am dat seama ca am pus mana pe primul am cerut forte. Nu de masini cu apa si spuma aveam nevoie de personal cu inalta calificare, medici... echipa de interventie"

Sunt marturiile primului militar care a stat aseara fata-n fata cu iadul. Pe bajbaite, intr-un fum gros si negru, la o temperatura care topea totul in jur, s-a aruncat in flacarile ce ardeau patuturi si incubatoare, cu bebelusi cu tot.

In cel mult patru minute, din cate isi aminteste, toti nou-nascutii fusesera evacuati. De el si alti trei colegi.

In alte 6 minute, echipajele anuntau ca si focul a fost stins. Imaginile filmate imediat dupa lichidarea incendiului arata cat de mare a fost dezastrul de la reanimare. Pereti innegriti, aparate ce ar fi trebuit sa-i tina in viata pe bebelusi, deformate de valvataie.

Iar investigatia se indreapta catre concluzia ca un scurtcircuit la priza care alimenta aparatul de aer conditionat a produs primele scantei. Focul a ars mocnit si s-a propagat la un dulapior aflat in vecinatate. De acolo, s-a extins incet in toata incaperea.

Daca aceasta va fi concluzia finala a investigatiei pompierilor, atunci este, evident, ca nimeni nu era in salon ca sa-i supravegheze pe micii pacienti. De atfel, chiar directorul materinatii admite voalat ca angajatii care erau de serviciu ar fi putut fi ocupati cu altele.

Am aflat unde era doctorul, insa locul in care se afla asistenta ramane necunoscut. Un parinte care a vazut fumul si a dat alarma in spital nu a zarit niciun cadru medical in zona cu probleme.

Cum focul a ars in prima parte mocnit, daca cineva il vedea din timp il putea stinge sau putea evacua din vreme bebelusii. Iar daca nu era picior de angajat acolo, macar un sistem de stingere sau prevenire a incendiilor, sa fi actionat. Nu exista insa.

Initial, martorii si unii dintre anchetatori au pomenit si o explozie, iar unele voci au vorbit si despre un tub cu oxigen aflat in incapere. Nu a existat asa ceva, au precizat cei din conducerea maternitatii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO