Zeci de romani, evacuati din Libia cu o aeronava: "Se trage zi si noapte!"
UPDATE: 72 de romani li s-au alaturat in ultimele ore celor deja intorsi din infernul numit Libia. Au sosit fie cu o aeronava militara, impreuna cu alti straini evacuati de pilotii nostri, fie cu avioanele altor state.
Secretele "murdare" ale familiei Gaddafi si fobiile dictatorului. FOTO
Teroare la Tripoli: "Armata a primit unda verde pentru a ucide". FOTO
Marturia unui roman captiv in Libia: Se impusca tot ce misca. Sunt disperat
La sosire, oamenii au facut declaratii tulburatoare despre cum se trage si zi si noapte, iar multi au lacrimat dupa rudele lasate in urma.
Pentru 47 de romani speranta a renascut atunci cand pe aeroportul din Tripoli a ajuns o aeronava militara cu steagul Romaniei desenat pe ea. La bord, pe chipurile multora s-a citit fericirea. Scapau din infern. Unii insa sunt tristi si ingrijorati pentru ca si-au lasat in urma rudele izolate in desert.
S-au intors familii intregi care nu au mai venit in Romania de peste 10 ani. Au lasat in Libia o bucatica din viata lor. In aeronava militara romaneasca, printre cele 57 de persoane s-au aflat si 10 cetateni bulgari si un libanez.
La nivelul Uniunii Europene se fac eforturi comune pentru repatrierea cetatenilor statelor membre. Avioanele care tot aterizeaza pe aeroportul din Tripoli preiau, la gramada, cetateni straini care lucreaza in Libia sau care au ales sa ramana in aceasta tara. Unele dintre ele fac escala de siguranata in Malta, pana cand au culoar de zbor spre Libia. Cu avioanele Uniunii au ajuns in zone sigure si 211 romani. Altii au scapat cu aeronavele noastre militare.
In aeroportul din La Valetta exista amenajat un spatiu special pentru romanii care asteapta sa se intoarca acasa. Deja alte doua aeronave pornesc astazi spre Libia pentru a prelua alti pasageri. Sunt insa multi cei care au ramas in desert si nu pot ajunge la Tripoli.
"Este foarte periculos. Ultimele patru zile au fost de cosmar. Tatal meu este inca acolo. Imi este foarte greu sa-l aduc acasa. Este in mijlocul desertului. Sunt foarte multi oameni cu el, dar nu avem cum sa-i aducem de acolo, pentru ca este un aeroport militar si toti angajatii au plecat de acolo", povesteste Cristian Alexandru despre infernul prin care inca mai trece.
O alta marturie vine sa descrie atmosfera de razboi din Libia. "Se trage zi si noapte. E inghesuiala in aeroport si nu ai cum sa intri sau sa iesi", spune Andrei Cojocaru.
Scene dramatice au fost filmate in orasul Benghazi. Cel putin 1.000 de oameni au murit de la inceputul revoltei incoace, iar confruntarile continua. Vineri dupa-amiaza va avea loc o reuniune de urgenta NATO pe tema violentelor din Libia.
Acum, Libia este practic rupta in doua. In vestul controlat inca de Muammar Gaddafi domneste teroarea.
In capitala Tripoli, este haos. In schimb, in estul eliberat atmosfera este exuberanta.
In acest timp, retorica lui Gaddafi ramane imperturbabila. Intr-un mesaj audio a declarat ca protestatarii sunt manipulati de Al-Qaida si s-a aratat surprins ca nu are acelasi privilegii ca regina Marii Britanii: "Este evident ca fiii nostri au fost recrutati de Al Qaida. Regina Elisabeta domneste de 57 de ani si nimeni nu a avut obiectii in legatura cu ea".
Daca regimul Ghaddafi isi traieste ultimul act, care sunt totusi perspectivele pentru tara? Ingrijorati, comentatorii noteaza ca spre deosebire de Egipt, armata libiana nu va fi capabila sa gestioneze o eventuala tranzitie.