Marturia unui roman captiv in Libia: Se impusca tot ce misca. Sunt disperat

×
Codul embed a fost copiat

Un roman de 37 de ani, plecat sa munceasca in Libia, a fost prins in plin desert de revoltele declansate in aceasta tara africana. Omul povesteste reporterilor Stirilor ProTV ce se petrece in baza companiei petroliere in care se afla si cere ajutor.

Teroare la Tripoli: "Armata a primit unda verde pentru a ucide". FOTO

Lucreaza de 5 ani in Libia si trebuia sa plece duminica, dar au inceput revoltele. De trei zile incearca sa ajunga intr-un oras, dar se afla la 1000 de kilometri de Tripoli, iar drumul pana acolo este foarte periculos din cauza talibanilor dezlantuiti.

Lucrez la o firma petroliera de drilling, o firma libiana, companie libiana. In care, in compania asta suntem trei romani. Dintre care trei sunt acasa acum, doi suntem aici, in desert. Unul este la o sonda, care am luat legatura cu el prin telefon si altceva nu mai stiu de el de doua zile. Ceilalti 3 romani sunt acasa, povesteste barbatul.

112 romani, evacuati din Libia. Au mai ramas 300

Aici se impusca pe strada tot ceea ce misca si este impotriva lui Muammar Gaddafi, descrie romanul situatia din Libia.

Citește și
Libia
Teroare la Tripoli: "Armata a primit unda verde pentru a ucide". FOTO
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Barbatul este de fel din Braila, unde familia il asteapta. Singura metoda de a comunica cu sotia si copiii sai este prin internet, insa si reteaua wireless la care este conectat calculatorul muncitorului roman este una destul de slaba.

Retelele de telefonie nu mai functioneaza in zona respectiva. Vreau sa transmit sotiei mele ca o iubesc mult si ca o sa vin acasa, copiii mei sa o asculte si poate o sa se termine totul bine. Altceva nu mai pot sa spun ca nu pot sa spun pentru ca nu-mi gasesc cuvintele!

Eu lucrez la compania asta 35 cu 35, deci, acesta este timpul meu de lucru, 35 de zile in desert, 35 de zile acasa si cand se termina de munca, te iau cu avionul de aici, cu masinile, te duce la Tripoli, la Tripoli acasa si inapoi. Am incercat sa plec la Tripoli si de trei zile, incercam de duminica, nu a mai fost nici un zbor intern. Deci, de la Tripoli in desert ca sa faca schimburile de oameni.

Am incercat sa vorbesc cu sefii mei direct la telefon in Tripoli, mi-o spus ca compania este inchisa, mi-au raspuns la telefon si ca nu ma poate ajuta in niciun fel, decat canc se termina situatia.

De aceea am luat legatura cu sotia mea si cu cumnatul meu acasa, poate ma poate ajuta in vreun fel, am inteles ca au sunat la ministerul Afacerilor Externe si ca printr-o surprindere, ca cineva i-a contactat, m-a sunat consulul nostru, al Ambasadei Romaniei in Libia.

Mi s-a recomandat, dar sincer, nu-i mai retin numele. Mi-a spus ca nu ma poate ajuta in niciun fel pentru moment, decat sa ma incurajeze, dar ei sunt intr-o sedinta cu ambasada Canadei. Ca ambasada Romaniei, cu Canadei si inca o tara vor sa faca un plan. Asta in cazul in care au si ei protectie si securitate si pot sa aiba ceva masini sau ceva de genul asta, sa intre in desert, in zona petroliera si sa adune oamenii. Ca sunt romani, ca sunt canadieni nu stiu...

Vezi intreaga marturie a muncitorului roman ramas captiv intr-o baza a unei companii petroliere din Libia, in materialul video atasat.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Libia, un butoi cu pulbere gata sa explodeze. 112 romani, evacuati
Libia, un butoi cu pulbere gata sa explodeze. 112 romani, evacuati

UDATE: Cateva sute de romani aflati acolo cauta disperati modalitati de a parasi tara. Pana acum, 112 dintre ei au reusit sa se intoarca in Romania, iar alti 200 ii vor urma.

Teroare la Tripoli:
Teroare la Tripoli: "Armata a primit unda verde pentru a ucide". FOTO

Discursul de marti al lui Muammar Gaddafi a aratat clar directia spre care se indreapta Libia: razboiul civil. Presedintele i-a amenintat pe manifestanti ca va fi "masacru". Intre timp, tot mai multi oficiali libieni demisioneaza.

Peste 500 de romani, captivi in Libia. Becali asteapta sa-si ia niste bani
Peste 500 de romani, captivi in Libia. Becali asteapta sa-si ia niste bani

450 dintre ei cer sa scape din aceasta tara zguduita de violente. Alor nostri li se alatura si zeci de mii de straini, innebuniti la gandul, ca dupa confruntarile dintre fortele de securitate si protestatari, au murit deja sute de nevinovati.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.