Secretele "murdare" ale familiei Gaddafi si fobiile dictatorului. FOTO

Muammar Gaddafi

Colonelul Muammar Gaddafi a spus in ultima sa aparitie televizata ca este un "razboinic", gata sa moara ca un martir pentru binele Libiei. Cateva documente lansate de WikiLeaks arata insa ca presedintele nu a fost intotdeauna chiar atat de "razboinic".

VEZI MAI MULTE IMAGINI IN GALERIA FOTO!

Notele secrete dezvaluite de WikiLeaks, citate de Yahoo News, il arata pe colonelul Gaddafi mai mult ca pe un om excentric si capricios, dar si ca un pasionat al evenimentelor globale, din dorinta de a deveni un "jucator pe scena mondiala".

Mai mult, aceste informari arata cat de jenant a fost comportamentul fiilor sai: acestia au "spart" un milion de dolari pentru patru melodii cantate de Mariah Carey, la o petrecere.

Iata cateva dintre aceste note secrete, dezvaluite de WikiLeaks:

Citește și
Libia
Teroare la Tripoli: "Armata a primit unda verde pentru a ucide". FOTO
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

-► Gaddafi, in varsta de 68 de ani, este descris ca o figura "excentrica si schimbatoare, care se bucura de dansul flamenco si cursele de cai, dar care isi enerva atat dusmanii, cat si prietenii, dupa cum avea chef".

El a marturisit ca se teme sa zboare peste apa cu avionul si ca ii este frica sa locuiasca la etajele superioare ale unei cladiri. Ba mai mult, la un moment dat s-a autoproclamat "regele culturii" din Libia. Si, potrivit unor scrieri personale, calatorea aproape intotdeauna in compania unei asistente din Ucraina, blonda si "voluptoasa".

-► Gaddafi "evita contactul vizual" - se arata intr-o nota interna din 2008, trimisa secretarului de stat al SUA, Condoleezza Rice, care urma sa se intalneasca cu presedintele Libiei. Rice a fost, de asemenea, avertizata ca este posibil sa apara "momente incomode si lungi de tacere".

-► Fii lui Gaddafi sunt, si ei, vizati de notele WikiLeaks. Unul dintre ei, Moutassim, care avea functia de consilier de securitate al presedintelui, i-ar fi cerut sefului companiei nationale de petrol din Libia, in 2008, suma de 1,2 miliarde de dolari. Scopul: dorea sa-si infiinteze propria "militie".

Tot el a organizat de doua ori in ultimii ani petreceri fastuoase de Revelion pe insula St. Bars din Caraibe. La aceste petreceri au fost platiti cu sume impresionante artisti faimosi, precum Mariah Carey, Usher sau Beyonce.

Notele informative referitoare la Moutassim spun ca atitudinea sa extravaganta a infuriat multi localnici, care sustineau ca fiul lui Gaddafi face natia de rusine. In plus, ambasadorul Serbiei l-a descris pe Moutassim ca fiind "nu foarte inteligent".

-► Un alt fiu al colonelului, Hannibal, a fost arestat la Geneva in 2009, dupa ce si-a batut angajatii si a declansat un conflict diplomatic intre Libia si Elvetia. Acuzatiile au fost retrase dupa ce victimele au dat "anumite" declaratii..

In acelasi an, politia a fost chemata la hotelul Claridge din Londra, din cauza unor strigate care s-au auzit din camera lui Hannibal. Iubita de atunci a fiului dictatorului (actuala sotie) a fost gasita cu urme de violenta pe chip, despre care ea a spus ca si le-a provocat singura, in urma unei caderi accidentale.

O nota informativa scrisa in 2010 de ambasadorul de atunci al Libiei in SUA, Gene Cretz, arata ca Moutassim si Hannibal au "provocat suficienta murdarie, cat sa ajunga pentru o telenovela libiana".

-► Aceste aprecieri nu il includeau insa si pe un al treilea fiu al lui Gaddafi, Sa'adi, descris ca un "turbulent notoriu", cu "un trecut tulbure, in care intra inclusiv bataile cu politia din Europa (mai ales in Italia), consum abuziv de droguri si alcool, petreceri scandaloase si calatorii peste hotare, in contradictie cu dorintele tatalui.

Sa'adi a fost jucator profesionist de fotbal. El a jucat un sezon la Perugia, in prima divizie a Italiei, si detinea o parte semnificativa din cea mai importanta echipa de fotbal a Libiei. De asemenea, era proprietar al unei companii de productie cinematografica.

-► Poate ca cel mai "cuminte" fiu al lui Gaddafi a fost Saif al-Islam, considerat mostenitorul puterii presedintelui si despre care se spunea ca nu prea se intelege cu fratii sai, Sa'adi, Moutassim si Hannibal.

Intr-o nota informativa scrisa un ambsador se arata ca Saif al-Islam era vazut ca o "speranta" a Libiei si era bine vazut de populatie, intr-o eventuala preluare a functiei de presedinte al tarii.

Cu toate acestea, nici Saif al-Islam nu era "usa de biserica". Sau, mai bine zis, "usa de moschee". O alta nota informativa arata ca si el obisnuia sa incinga petreceri "grele" si ca era cam "afemeiat". In aceste zile, el a aparut la postul national de televiziune pentru a declara ca Libia se confrunta cu perspectiva unui razboi civil ci ca vor curge "rauri de sange" daca populatia nu il va sprijini pe tatal sau.

-► Khamis, al saselea fiu al lui Gaddafi, este comandantul "respectat" al unei unitati de forte speciale, care ar fi fost implicate in reprimarea protestelor de la Benghazi. El s-a antrenat in Rusia.

-► Gaddafi are si o fiica, Aisha, mediator in disputele familale. Ea conduce o organizatie neguvernamentala si ar avea interese financiare in cadrul unei clinici private din Tripoli.

-► Cel mai mare fiu al lui Gaddafi, dar cu prima sa sotie, este Muhammad. El conduce Comitetul Olimpic din Libia si detine in prezent 40% din Libyan Beverage Company (companie de bauturi libiana), conducand si comitetul pentru posta si telecomunicatii.

-► Cel mai putin cunoscut dintre copiii lui Gaddafi este Saif al-Arab, care ar locui in prezent la Munchen, unde ar conduce afaceri neclare si ar lua parte la numeroase petreceri.
Ca toti copiii si apropiatii lui Gaddafi, el ar realiza venituri de pe urma companiei petroliere de stat si a filialelor sale de servicii petroliere.

-► Un al saptelea fiu, Milad Abuztaia, este un nepot adoptat.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Citește și...
Muammar Gaddafi este
Muammar Gaddafi este "mai rau" decat Saddam Hussein

Liderul libian Muammar Gaddafi este "mai rau" decat fostul dictator irakian Saddam Hussein, iar regimul sau se va incheia peste cateva zile, afirma ambasadorul demisionar al Libiei la Liga Araba.

Teroare la Tripoli:
Teroare la Tripoli: "Armata a primit unda verde pentru a ucide". FOTO

Discursul de marti al lui Muammar Gaddafi a aratat clar directia spre care se indreapta Libia: razboiul civil. Presedintele i-a amenintat pe manifestanti ca va fi "masacru". Intre timp, tot mai multi oficiali libieni demisioneaza.

Muammar Gaddafi ameninta cu razboiul civil, daca protestele continua
Muammar Gaddafi ameninta cu razboiul civil, daca protestele continua

UPDATE: Liderul libian Muammar Gaddafi a vorbit natiunii, la televiziunea de stat libiana. In discursul sau, Colonelul a amenintat protestatarii ca daca nu pleaca din zonele in care s-au starns, va trimite armata din usa in usa.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.