Teroare la Tripoli: "Armata a primit unda verde pentru a ucide". FOTO

Libia

Discursul de marti al lui Muammar Gaddafi a aratat clar directia spre care se indreapta Libia: razboiul civil. Presedintele i-a amenintat pe manifestanti ca va fi "masacru". Intre timp, tot mai multi oficiali libieni demisioneaza.

Peste 100 de romani au fost evacuati din Libia

Atmosfera de teroare in capitala Libiei

Dupa ce si-a anuntat intentia de a-i ucide pe toti manifestantii, colonelul Muammar Gaddafi a inasprit masurile de securitate de la Tripoli, capitala Libiei. Cu toate acestea, noteaza publicatia New York Times, estul tarii pare sa scape de sub controlul dictatorului.

O represiune sangeroasa a autoritatilor i-a alungat, deocamdata, pe protestatari de pe strazile capitalei libiene. Locuitorii au descris aceasta atmosfera ca pe una de "teroare".

Citește și
Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi ameninta cu razboiul civil, daca protestele continua
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In plus, dupa discursul lui Gaddafi de marti seara, mii de suporteri ai regimului prezidential s-au adunat in centrul orasului, in Piata Verde, purtand bandane verzi si fluturand macetele amenintator.

Multi dintre ei s-au urcat in camioane si s-au dus in zonele periferice ale orasului, unde au ocupat intersectiile principale.

"Se pare ca au primit unda verde pentru a ucide" - a declarat unul dintre localnici, citat de New York Times.

Muammar Gaddafi a cerut marti seara armatei si politiei sa preia controlul asupra situatiei din tara, intr-un discurs difuzat de televiziune. El i-a amenintat cu "pedeapsa cu moartea" pe manifestantii inarmati si le-a cerut sustinatorilor sai sa intervina.

"Predati armele imediat, altfel va fi masacru", a mai avertizat el.

Pe de alta parte, presedintele Parlamentului libian a anuntat marti ca "in majoritatea marilor orase a fost restabilit calmul", iar "fortele de securitate si-au reocupat pozitiile", relateaza AFP.

Mohamed Zwei, presedintele Congresului general al poporului, a confirmat si infiintarea unei comisii de ancheta, care va investiga violentele izbucnite in timpul manifestatiilor impotriva regimului condus de Muammar Kadhafi.

Libia - "oaia neagra" a comunitatii internationale

Liga Araba a anuntat marti ca suspenda participarea Libiei la reuniuni, pana cand autoritatile de la Tripoli vor accepta revendicarile populatiei si vor asigura securitatea acesteia, potrivit AFP.

In cursul unei reuniuni desfasurate la Cairo, reprezentantii celor 22 de tari arabe s-au declarat impotriva masurilor anuntate de regimul prezidential de la Tripoli.

De asemenea, Peru a anuntat marti suspendarea "tuturor relatiilor diplomatice cu Libia, pana la incetarea violentelor impotriva populatiei", relateaza AFP.

Presedintele Alan Garcia a anuntat ca va cere Consiliului de Securitate al ONU asigurarea unei zone de interdictie aeriana in spatiul libian, "pentru a impiedica utilizarea aviatiei militare impotriva populatiei".

De altfel, numerosi oficiali libieni de rang inalt, ministri, diplomati sau militari au demisionat sau si-au retras sprijinul pentru regimul lui Muammar Gaddafi, pentru a-si exprima opozitia fata de reprimarea sangeroasa a manifestantilor, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

-► Guvern
- Ministrul Justitiei, Mustapha Abdel Jalil, a demisionat "pentru a protesta fata de folosirea excesiva a fortei" impotriva manifestantilor, a relatat luni ziarul libian Quryna.
- Ministrul de Interne, Abdel Fatah Younes, a anuntat ca se raliaza cauzei poporului, care cere plecarea liderului libian Muammar Gaddafi, si a cerut armatei "sa fie solidara cu revolutia", conform imaginilor difuzate marti seara de canalul de televiziune Al-Jazeera, relatează AFP.

-► Liga Araba:
Reprezentantul permanent al Libiei la Liga Araba, Abdel Moneim al-Honi, a anuntat ca demisioneaza din functie pentru a se alatura "revolutiei" si a protesta fata de "actele de reprimare si violenta impotriva manifestantilor" in tara sa. El reprezenta Libia in organizatia panaraba de peste zece ani.

-► Natiunile Unite:
Membri ai echipei diplomatice libiene, condusi de ambasadorul adjunct al Libiei la ONU, Ibrahim Dabbashi, au cerut armatei libiene sa-l inlature de la putere de Muammar Gaddafi, un "tiran" pe care il acuza de "genocid".

-► Militari:
- Doua avioane de vanatoare libiene au aterizat luni pe aeroportul din La Valetta (Malta). Cei doi piloti au afirmat ca au dezertat dupa ce au primit ordine sa traga asupra manifestantilor din Benghazi.

-► Ambasade:

- in Statele Unite, ambasadorul Ali Aujali a anuntat ca refuza sa mai serveasca "o dictatura" si a facut apel la plecarea lui Muammar Gaddafi .
- in Franta, ambasadorii la Paris si la UNESCO au cerut "incetarea terorii", dar au anuntat ca raman in functii "pentru a servi poporul liber al Libiei".
- in India, ambasadorul Ali-Issawi a demisionat din cauza violentei "masive" si "inacceptabile" folosite impotriva civililor.
- La Dacca, secretarul de stat pentru Afaceri Externe din Bangladesh a primit o nota de la ambasada Libiei care il informeaza despre demisia ambasadorului, Ahmed A.H. Elimam.
- in Australia, ambasada Libiei a rupt legaturile cu regimul, potrivit cotidianului The Australian.
- in Malaysia, ambasada a condamnat "masacrul" impotriva civililor si si-a retras sprijinul fata de seful statului.
- in Chile, un diplomat a demisionat si a facut apel la toti membrii corpului diplomatic libian sa faca acelasi lucru, potrivit Al-Jazeera.
- in Maroc, un diplomat care lucra la serviciul de presa al ambasadei a demisionat penmtru a protesta fata de "exterminarea cotidiana a poporului" libian

Toti strainii fug din Libia

Numeroase tari, intre care Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite sau China, au anuntat marti ca trimit avioane si nave in Libia pentru a-si repatria cetatenii.

Londra va trimite o cursa charter si un avion al marinei regale pentru a-si evacua cetatenii.

Doua avioane ale fortelor aeriene franceze au repatriat, in noaptea de marti spre miercuri, aproape 400 de francezi din Tripoli. Un al treilea avion urmeaza sa recupereze la Sebha (660 de kilometri sud de Tripoli) turisti plecati in excursie in desertul libian, potrivit unor agenti de turism.

Trei avioane germane au aterizat marti, in cursul dupa-amiezii, la Tripoli. Ministerul german al Afacerilor Externe afirma ca in oras se afla aproximativ 400 de cetateni germani.

"O suta" de olandezi urmeaza sa se imbarce intr-un avion al armatei aeriene olandeze, potrivit Ministerului olandez al Afacerilor Externe.

Departamentul de Stat american a anuntat marti seara ca a inchiriat un feribot pentru a-i evacua miercuri din Libia pe cetatenii americani.

China a optat si ea pentru evacuarea in principal maritima din Libia a cetatenilor sai, in numar de 33.000. Beijingul va trimite un avion si vapoare pentru a-si evacua cetatenii, dintre care cateva zeci au fost raniti, au anuntat, miercuri, Guvernul si presa oficiala.

Aproximativ 400 de italieni au fost repatriati din Libia la bordul a doua avioane comerciale, a declarat, marti seara, ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, iar alti 160 de cetateni italieni care locuiau in afara capitalei Tripoli asteptau in continuare sa plece.

Rusia a anuntat marti decolarea unui avion catre Libia, pentru a evacua 130 de cetateni rusi, printre care se afla angajati ai Companiei ruse de cai ferate si Gazprom, precum si membri ai familiilor unor diplomati. In total, Rusia intentioneaza sa trimita patru avioane pentru a evacua 563 de cetateni.

Polonia a anuntat, la randul sau, ca trimite un avion miercuri la Tripoli, pentru a evacua 70 de polonezi.

Guvernul canadian a anuntat ca va repatria aproximativ 500 de cetateni, in urma declaratiilor "ingrijoratoare" ale colonelului Kadhafi.

Iordania a trimis de asemenea un avion militar pentru a evacua 250 de cetateni iordanieni, potrivit sefului diplomatiei, Nasser Jawdeh.

Portugalia a inceput sa isi evacueze cetatenii in noaptea de luni spre marti. Un prim grup de 114 persoane, dintre care 80 de portughezi, a parasit aeroportul din Tripoli la bordul unui avion C-130, indreptandu-se spre o baza NATO din Italia. Un al doilea grup de 84 de persoane a fost evacuat marti.

Un alt avion C-130, al armatei aeriene austriace, a decolat de asemenea din Tripoli in noaptea de luni spre marti, avand la bord 62 de europeni, intre care noua austrieci.

Muammar Gaddafi ameninta cu razboiul civil, daca protestele continua

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Peste 500 de romani, captivi in Libia. Becali asteapta sa-si ia niste bani
Peste 500 de romani, captivi in Libia. Becali asteapta sa-si ia niste bani

450 dintre ei cer sa scape din aceasta tara zguduita de violente. Alor nostri li se alatura si zeci de mii de straini, innebuniti la gandul, ca dupa confruntarile dintre fortele de securitate si protestatari, au murit deja sute de nevinovati.

Muammar Gaddafi ameninta cu razboiul civil, daca protestele continua
Muammar Gaddafi ameninta cu razboiul civil, daca protestele continua

UPDATE: Liderul libian Muammar Gaddafi a vorbit natiunii, la televiziunea de stat libiana. In discursul sau, Colonelul a amenintat protestatarii ca daca nu pleaca din zonele in care s-au starns, va trimite armata din usa in usa.

Libia, noul butoi cu pulbere al Africii. S-a tras in manifestanti
Libia, noul butoi cu pulbere al Africii. S-a tras in manifestanti

Bande teroriste, tineri scapati de sub control si indopati cu halucinogene - asa descriu autoritatile libiene multimile care nu inceteaza protestele de o saptamana. Insa la ONU, chiar reprezentii Libiei au cerut armatei sa-l rastoarne pe Gaddafi.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.