Orașul din România pe cale de a elimina cozile și ”atențiile” de la ghișee

Ultima actualizare: 13-05-2019 21:19

Să fii cetăţean al unui stat european modern înseamnă, printre altele, să nu mai stai la cozile de la ghişee şi nici să accepţi comportamentul nepotrivit al funcţionarilor, care ar trebui să îţi furnizeze documente şi răspunsuri.

 

Vest-europenii fac asta după digitalizarea multor servicii, dublată de buna informare a cetăţenilor de toate vârstele.

Campania ''E.U. YES LA VOT'' vă arată că şi România poate funcţiona astfel, iar un proiect pilot a fost iniţiat la Cluj, cu bani europeni. Este vorba despre un atlas virtual, care va putea fi accesat rapid. Cu un click, îţi iei autorizaţia de construcţie, cu un altul descoperi restricţiile şi cu un al treilea ştii tot ce se întâmplă în vecinătatea terenului.

România alocă 15 miliarde euro la bugetul Uniunii Europene și primește în schimb 43 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Fondurile Structurale și de Investiții reprezintă în jur de 31 de miliarde din această sumă, restul venind din Fondul European de Garantare Agricolă. Sunt fonduri care au un impact atât asupra creşterii economice în zonele unde au ajuns să fie luate cu succes, dar mai ales uşurează viaţa oamenilor.

Smart Territory

 

La nivelul judeţului Cluj, de exemplu, se lucrează în prezent, cu bani europeni, la proiectul SMART TERRITORY: în esenţă, dispar cozile şi ”atenţiile” de la ghişeu, prin apariţia unei platforme care va reuni bazele de date de la mai multe instituţii la care clujenii apelează.

Valentin Jucan, manager de proiect: "I-am zis simplu: simplu.ro, asta sintetizează proiectul. Vrei o autorizație, dai un SMS și te-ai înscris mai departe în circuitul care îți va furniza toate actele în cel mai scurt timp."

Proiectul costă 4 milioane de lei şi va fi derulat prin Consiliul Judeţean Cluj. Arhitectul şef al judeţului ne arată cât de simplu îi va fi unui solicitant să obţină un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie, având la îndemâna o astfel de platformă, în care, pe harta judeţului, apar, pe straturi, toate arhivele şi informaţiile de la autorităţile competente.

Claudiu Salanță arhitect şef CJ Cluj: "Da, doar numărul cadastral, introduce codul şi îi dă zona, vede ce poate face acolo. Avantajul e că nu mai trimiţi avize de 3 ori, scanezi, pui o singură dată avizul de la Electrica, de exemplu, şi noi îl dăm peste tot."

Iar prin apariţia unei aplicaţii ce poate fi descărcată pe telefon, orice persoană va putea să îşi selecteze un perimetru mai mic sau mai mare în raza căruia se afla proprietatea pe care o deţine sau de care e interesat şi poate primi informaţii referitoare la acea zonă.

De exemplu, dacă apare un bloc nou, lângă casa sa, dacă se execută defrişări autorizate în pădurea de lângă terenul său, sau dacă se introduc utilităţi. Iar informaţiile vor acoperi întreg judeţul, după ce autorităţile judeţene vor strânge date de la operatorii de utilităţi, dar şi de la Romsilva şi primării. Per total, clujeanul devine cu adevărat cetăţean european modern şi nu mai ajunge la ghişee, eventual cu șpăgi, pentru obţinerea de documente.

Valentin Jucan, manager de proiect: "Să eliminăm această corupție încetul cu încetul, nu putem să o acceptăm într-o proporție mică. Ori o eliminăm, ori o luăm în brațe cu totul, ceea ce nu e cazul.

Aşa ar trebui să funcţioneze toată România, de la un capăt la celălalt, dacă am avea o viziune coerentă, cu finanţare europeană. Să avem instituţii publice moderne, cu acces facil, să eliminăm celebrele cozi şi să înţelegem că funcţionarii numeroaselor birouri şi ghişee sunt puşi în slujba cetăţenilor, singurul rol pe care îl au este să le rezolve problemele, rapid şi eficient. Clujenii care au aflat de proiectul Smart Territory abia îl aşteaptă.

Uniunea Europeană ne dă bani încă din faza de preaderare, pentru a elimina birocraţia şi pentru a-i pregăti pe oamenii care lucrează în instituţiile statului. Există fonduri UE special dedicate digitizării serviciilor oferite oamenilor, prin Programul Operaţional Competitivitate.

Între 2014-2020, avem la dispoziţie 1,5 miliarde de euro, prin 2 axe, pentru îmbunătăţirea relaţiei - Guvernului, prin instituţiile sale, cu cetăţenii, dar şi pentru creşterea transparentei.

Gradul de absorbţie, din păcate, nu depăşeşte deocamdată 56%. Iar cei mai mulţi bani, peste 1 miliard de euro, sunt alocaţi regiunilor mai puţin dezvoltate şi unde, culmea, gradul de absorbţie e mai scăzut. Tot zonele dezvoltate demonstrează că ştiu să ia aceşti bani şi să îi folosească în interesul oamenilor. Comisarul european pe IMM-uri spune că toate aceste servicii îmbunătăţite vor înseamna o funcţionare mult mai uşoară pentru antreprenorii mai mici şi mai mari din România.

Elzbieta Bienkowska, Comisar European pe Antreprenoriat şi IMM: "Tinerii trebuie educaţi să iasă la vot. Trebuie să votăm, votul este cel mai important și puternic argument în democrație.

Tot Uniunea Europeană ne acorda bani şi prin POCA - Programul Operațional Capacitate Administrativă, conceput pentru dezvoltarea în România a unei administraţii publice moderne.

Sunt 3 axe europene, în valoare de aproape 600 de milioane de euro, bani care ar trebui să ne uşureze viaţa, tuturor. Bani care ar trebui cheltuiţi inteligent, pentru a elimina povara administrativă pentru mediul de afaceri și români. Pentru că alergatul după acte, pe la instituţii, dictează într-un final şi nivelul de calitate a vieţii, dintr-un oraş, dintr-un judeţ sau dintr-o ţară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO