Ediție specială Știrile Pro TV de la Bruxelles. LIVE: Dezbaterea finală ”Spitzenkandidaten”


Ultimul update: Miercuri 15 Mai 2019 06:51
Data publicarii: Luni 13 Mai 2019 11:16
Categorie: Alegeri Europarlamentare
Cristi Leonte, Cristian Parvulescu

Miercuri, 15 mai, de la ora 22.00 (ora României), la Bruxelles va avea loc o dezbatere televizată importantă pentru conducerea Comisiei Europene - președinție care se schimbă după alegerile europarlamentare din 26 mai.

Partidele politice europene și-au desemnat candidații „cap de listă” pentru președinția Comisiei Europene și pentru ”dezbaterea prezidențială” organizată pe 15 mai 2019, candidați cunoscuți sub termenul ”Spitzenkandidaten”.

Dezbaterea este organizată de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) și este găzduită de Parlamentul European în sala plenară din Bruxelles.

Miercuri, 15 mai, de la ora 21:45, Cristian Leonte îl va avea invitat în studioul din Bruxelles pe analistul politic Cristian Pârvulescu.

Cei doi vor vorbi despre candidații care vor să conducă Executivul Europei, într-o ediție specială a Știrilor Pro TV care va fi transmisă exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe paginile de Facebook: Știrile Pro TV și E.U. Yes la Vot

Cristian Leonte: ”Va fi o dezbatere între candidații care vor să conducă Executivul Europei. Putem să aflăm care sunt marile lor proiecte, cum gândesc, ce vor să schimbe, care sunt ideile pentru Europa. Comisia și Parlamentul iau decizii care ne influențează viața în fiecare zi. Participanții la dezbatere vor fi printre cei mai puternici și influenți oameni în următorii 5 ani, care vor influența la rândul lor deciziile. E o ocazie bună să îi cunoaștem din prima sursă, în direct, cu traducere simultană. Împreună cu profesorul Cristian Pârvulescu voi face o introducere a candidaților și a temelor, și vă așteptăm live pe stirileprotv.ro și pe Facebook.”

Miercuri, 15 mai, de la ora 22.00, pe site-ul www.stirileprotv.ro va fi transmisă integral, de la Bruxelles, dezbaterea candidaților europeni ”cap de listă” (”Spitzenkandidaten”), cu traducere în limba română.

Candidatul ''cap de listă'' care este desemnat de Consiliu şi care poate întruni majoritatea în Parlamentul European este ales preşedinte al Comisiei Europene, în urma votului Parlamentului.

Candidații „cap de listă” - ”Spitzenkandidaten”

Partidul Popular European (EPP) l-a desemnat pe Manfred Weber (CSU, Germania) drept candidat „cap de listă” pentru alegerile europene.

Fiind singurul candidat „cap de listă” al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Frans Timmermans, în vârstă de 57 de ani, a fost nominalizat oficial de către membrii congresului în Lisabona.

Frans Timmermans

Jan Zahardil (ODS, Cehia) a fost desemnat în calitate de candidat "cap de listă" al partidului său, Alianța Europei.

Ska Keller, 37 de ani, si Bas Eickhout, 42 de ani, sunt cei doi candidați „cap de listă” ai Partidului Verzilor Europeni anunțați cu ocazia Consiliului de Toamnă al Partidului Verzilor.

Alianța Liberă Europeană (European Free Allianace, EFA) l-a nominalizat pe Oriol Junqueras (ERC, Spania) în postura de candidat „cap de listă” pentru alegerile europene.

Partidul Stângii Europene i-a ales pe Violeta Tomič, 56 de ani, și Nico Cué, 62 de ani, in postura de candidați „cap de listă”.

Cum funcționează procesul candidaților „cap de listă”

Procedura candidaților „cap de listă”, folosită prima dată în alegerile europene din 2014, oferă cetățenilor europeni un cuvânt de spus cu privire la candidații la funcția de Președinte al Comisiei Europene.

Pe baza rezultatelor alegerilor europene, unul dintre candidații „cap de listă” va fi ales Președinte al Comisiei de către Parlamentul European, după ce este propus în mod oficial de către șefii de stat și de guvern, care vor lua în considerare rezultatele alegerilor europene.

Așa s-a întâmplat pentru prima dată în 2014, când candidatul „cap de listă” al Partidului Popular European, Jean-Claude Juncker, a fost numit Președintele Comisiei. Înaintea alegerilor din 2014, cinci partide politice europene și-au desemnat candidații „cap de listă”.

Un partid politic european își desfășoară activitatea la nivel european și este format din partide naționale care au reprezentanți în parlamentele naționale în cel puțin un sfert din statele membre. 

Sursa: Pro TV

Summitul de la Sibiu. Ce glumă i-a făcut Donald Tusk lui Jean-Claude Juncker
Manfred Weber şi Frans Timmermans s-au confruntat într-o dezbatere televizată
E.U. YES LA VOT. Busu şi BRO #YESLAVOT pe 26 mai. VIDEO
Manfred Weber şi Frans Timmermans s-au confruntat într-o dezbatere televizată
E.U. YES LA VOT. Busu şi BRO #YESLAVOT pe 26 mai. VIDEO
E.U. YES LA VOT. Andreea Esca şi Selly #YESLAVOT pe 26 mai. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO