Ce spune Ministerul de Externe despre incidentele de la secțiile de votare din diaspora

Ministerul de Externe anunță ultimele detalii despre secții de votare din diaspora
iStock

Ministerul Afacerilor Externe a transmis printr-un comunicat că toate cele 441 secții de votare organizate în afara României sunt operaționale și funcționează normal.

MAE precizează că au fost și incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineții.

Reacția Ministerului de Externe vine după ce la mai multe secții de votare din străinătate au fost înregistrate cozi foarte mari, mulți alegători plângându-se că nu pot să voteze.

La Londra, un român aflat la coadă și-a exprimat nemulțumirea față de ritmul lent cu care se desfășoară procesul de votare și a cerut explicații președintelui secției de vot. VIDEO aici.

La Castellon, în Spania, mii de români și-au pierdut răbdarea și au început să scandeze: ”hoții” și ”ciuma roșie”.

Citește și
londra
Nemulțumirea unui român din Londra: “N-am venit la biserică. Am venit să votăm”. VIDEO
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Comunicatul oficial al Ministerului de Externe

 

„Prezența la vot a cetățenilor români este substanțială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susținute astfel încât ca toți cetățenii români din străinătate să își exercite dreptul de vot.

Reamintim cetățenilor români din străinătate că la acest scrutin electoral Ministerul Afacerilor Externe a organizat un număr record de secții de votare, mai mare decât dublul numărului de secții organizate la scrutinele anterioare. Astfel, prin comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European (2014, 2009 și 2007 – când au fost organizate câte 190 de secții), anul acesta s-au organizat cu 251 mai multe secții de votare, numărul actual fiind de 441. Comparativ cu referendumul național pentru revizuirea Constituției din 2018 (378 de secții), sunt organizate 63 de secții în plus, iar în comparație cu alegerile parlamentare din 2016 (417 secții), cu 24 mai multe secții de votare. În concluzie, numărul secțiilor de votare pentru cetățenii români din străinătate nu s-a redus, dimpotrivă s-a dublat, de la 190 la 441 în anul 2019.

Lista secțiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români aflați în străinătate că pot vota la oricare dintre secțiile de votare organizate pe teritoriul statului în care se află temporar. Prin urmare, în cazul în care la una dintre secțiile de votare se constată prezență mai ridicată, ce implică un timp de așteptare mai mare pentru exercitarea dreptului de vot, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se deplaseze la cea mai apropiată secție de votare.

Acestea sunt organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații. Cele mai multe secții de votare sunt organizate în Italia (76, cu 3 mai multe decât în 2016), Spania (50), Republica Moldova (36), SUA (31), Marea Britanie (29, cu 8 mai multe decât în 2016), Germania (25, cu 10 mai multe decât in 2016), Franța (17), Austria (9), Belgia (8).

Pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerări de persoane la unele secții de votare din străinătate. Au fost semnalate situații punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeași secție de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de 5 autocare care au ajuns simultan la aceeași secție de votare). De asemenea, au fost semnalate situații în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetățeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale.

Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a promovat constant informații cu privire la procesul electoral: numărul de secții de votare, locația acestora, atât pe pagina web precum și pe conturile de pe platformele social media ale MAE și ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate. Demersul a fost dublat de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, care au promovat pe plan local informații privind locația secțiilor de votare, procedura de vot, condițiile în care poate fi exercitat dreptul la vot. Aceste demersuri au conferit alegătorilor posibilitatea de a se informa și de a alege locațiile proxime pentru exercitarea dreptului la vot.

În acest sens, a fost creată pe pagina de internet a MAE o rubrică specială, permanent actualizată, care conține informații electorale utile. Acestea au fost preluate, în timp real, pe conturile de socializare Facebook și Twitter pentru a veni în sprijinul cetățenilor români interesați”, se arată într-un comunicat al MAE. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Românii au stat la cozi uriașe, la secţiile de votare din străinătate. GALERIE FOTO, VIDEO
Românii au stat la cozi uriașe, la secţiile de votare din străinătate. GALERIE FOTO, VIDEO

Deși au fost nevoiți să parcurgă chiar și sute de kilometri până la secția de votare, românii din străinătate au dovedit că depărtarea de țară nu presupune deloc indiferență sau nepăsare, ci dimpotrivă!

Nemulțumirea unui român din Londra: “N-am venit la biserică. Am venit să votăm”. VIDEO
Nemulțumirea unui român din Londra: “N-am venit la biserică. Am venit să votăm”. VIDEO

Incident la o secție de votare din Londra, unde cozile sunt deja foarte mari.

Plângere penală împotriva ministrului de Externe privind votul în diaspora:
Plângere penală împotriva ministrului de Externe privind votul în diaspora: "E strigător la cer"

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că va formula o plângere penală împotriva ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, şi a celor care au organizat votul în diaspora.

Mama primarului Constanţei ar fi încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot
Mama primarului Constanţei ar fi încercat să introducă în urnă mai multe buletine de vot

Mama primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a fost surprinsă când ar fi încercat să introducă în urmă mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, iar poliţiştii fac cercetări în acest caz.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.