De ce se joacă Euro 2020 în 2021. Motivul pentru care a fost amânat Campionatul European

Euro 2020
Getty

EURO 2020 ar fi trebuit să se desfășoare între 12 iunie şi 12 iulie 2020, însă planurile au fost date peste cap din cauza pandemiei COVID, care a paralizat întreaga lume în primele luni ale anului trecut.

Pericolul reprezentat de virusul SARS-CoV-2 și restricțiile dure impuse în cele mai multe țări în martie 2020 au dus la oprirea completă a competițiilor sportive.

Rând pe rând, campionatele naționale de fotbal, dar și competițiile europene - Champions League și Europa League - au fost suspendate, iar UEFA a anunțat în cele din urmă și amânarea pentru un an a EURO 2020.

Forul fotbalistic european a indicat că turneul cu participarea a 24 de echipe, ce urma să se desfăşoare între 12 iunie şi 12 iulie 2020, va avea loc între 11 iunie şi 11 iulie 2021.

Când începe EURO 2020. Programul complet al Campionatului European

Decizia a fost aprobată de comitetul executiv al UEFA, după ce, în cadrul teleconferinţei din 17 martie, preşedintele forului fotbalistic european, Aleksander Ceferin, a prezentat propunerea amânării competiţiei celor 55 de federaţii membre, Asociaţiei Cluburilor Europene, European Leagues şi FIFPro.

Citește și
Arena Națională
Instalaţia de nocturnă a Arenei Naţionale a fost modernizată înaintea începerii EURO 2020
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

"Sănătatea suporterilor, a personalului şi a jucătorilor trebuie să fie prioritatea noastră numărul unu şi, în acest spirit, UEFA a prezentat mai multe posibilităţi astfel încât competiţiile din acest sezon să poată fi duse până la capăt în deplină securitate şi sunt mândru de răspunsul colegilor mei din toată Europa fotbalului", a afirmat preşedintele UEFA, după ce instanţa pe care o conduce a decis ca turneul final să se dispute în 2021.

"A fost important ca, în calitate de for conducător al fotbalului european, UEFA să arate calea şi să facă cel mai mare sacrificiu. Amânarea EURO 2020 are un cost uriaş pentru UEFA, dar vom face tot ce ne stă în putere pentru a avea grijă ca finanţarea vitală a fotbalului de bază, a fotbalului feminin şi a dezvoltării fotbalului la cele 55 de federaţii ale noastre să nu fie afectate de acest lucru. Raţiunea înaintea profitului a fost leitmotivul nostru pentru a lua această decizie pentru binele fotbalului european în ansamblul său", a spus Ceferin.
Amânarea turneului a permis campionatelor europene, care erau suspendate în acel moment, să-şi prelungească sezoanele. Unele ligi au dus la final sezonul în vară, după relaxarea restricțiilor, în timp ce alte competiții au fost anulate.
"A fost înfiinţat un grup de lucru cu participarea ligilor şi a reprezentanţilor cluburilor pentru a examina soluţiile referitoare la calendar ce ar permite încheierea actualului sezon şi orice altă consecinţă a deciziilor luate astăzi", a afirmat UEFA.

Amânarea EURO 2020 a oferit campionatelor naţionale, Ligii Campionilor şi Europa League şansa încheierii sezonului până pe 30 iunie.

Ca rezultat, Cupa Mondială a Cluburilor FIFA, care urma să aibă loc în iunie și iulie 2021, a fost amânată pentru luna decembrie a anului acesta.

Schimbările apărute după amânarea Campionatului European

 

EURO 2020 ar fi trebuit să aibă inițial 12 orașe gazdă, însă UEFA a exclus de pe listă capitala Irlandei, Dublin, și Bilbao din Spania, care nu au putut oferi garanţiile cerute de forul fotbalistic european în legătură cu prezenţa spectatorilor.

Meciurile prevăzute iniţial la Dublin se vor juca la Londra şi Sankt Petersburg, în timp ce Bilbao a fost înlocuit de Sevilla pentru a găzdui meciurile programate în Spania.

Cele 11 oraşe gazdă ale EURO 2020: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Țările de Jos), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Sevilla (Spania).

UEFA a autorizat, la începutul lunii mai 2020, echipele participante la EURO 2020 să convoace la loturi 26 de jucători, în locul obişnuitei liste cu 23 de nume. În schimb, doar 23 de jucători vor figura pe foaia de meci “pentru fiecare partidă”, selecţionerii putând ajusta această listă pe parcursul turneului graţie celor trei jucători suplimentari.

Competiția va avea în continuare același format stabilit inițial, cu 24 de echipe, dispuse în șase grupe.

Cum arată grupele de la EURO 2020

 

Tragerea la sorţi a grupelor pentru turneul final Euro 2020 a avut loc la Bucureşti, în noiembrie 2019. Iată cum arată grupele:

Grupa A (Roma / Baku): Turcia, Italia, Țara Galilor, Elveția

Grupa B (Copenhaga / St Petersburg): Danemarca, Finlanda, Belgia, Rusia

Grupa C (Amsterdam / București): Țările de Jos, Ucraina, Austria, Macedonia de Nord

Grupa D (Londra / Glasgow): Anglia, Croația, Scoția, Cehia

Grupa E (Sevilla / St Petersburg): Spania, Suedia, Polonia, Slovacia

Grupa F (München / Budapesta): Ungaria, Portugalia, Franța, Germania

De ce se numește EURO 2021 dacă se desfășoară în 2021

 

UEFA a decis spre finalul lunii martie a anului trecut că turneul final al Campionatului European îşi va păstra numele oficial de EURO 2020.

Decizia vine în urma unei analize interne şi a discuţiilor cu partenerii implicaţi, fiind argumentată prin faptul că astfel se păstrează viziunea iniţială a turneului care celebrează aniversarea a 60 de ani de Campionate Europene (1960-2020).
Totodată, un alt argument îl constituie puterea simbolică a denumirii, aceasta urmând să reamintească întregii familii europene de provocarea Covis-19 căreia i-a făcut faţă în 2020.

„Această alegere este în concordanță cu angajamentul UEFA de a face EURO 2020 sustenabil și de a nu genera cantități suplimentare de deșeuri. O mulțime de materiale promoționale fuseseră deja produse la momentul amânării turneului. O modificare a numelui evenimentului ar fi însemnat distrugerea și reproducerea unor astfel de obiecte”, a precizat UEFA.
România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatului European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală.

Ce meciuri se vor juca la București

 

EURO 2020, ediţie aniversară care urma să celebreze 60 de ani de la primul Campionat European, se va desfăşura în 12 oraşe: Bucureşti (România), Baku (Azerbaidjan), Copenhaga (Danemarca), Londra (Anglia), Munchen (Germania), Budapesta (Ungaria), Roma (Italia), Amsterdam (Țările de Jos), Dublin (Irlanda), Sankt Petersburg (Rusia), Glasgow (Scoţia), Bilbao (Spania).

Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Dacă se califică în urma barajului de Liga Naţiunilor, echipa naţională a României va juca cel puţin două partide la Bucureşti.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Belgia a anunțat lotul pentru EURO 2020. Absență importantă în echipa
Belgia a anunțat lotul pentru EURO 2020. Absență importantă în echipa "diavolilor roşii"

Selecţionerul Belgiei, spaniolul Roberto Martinez, a anunţat luni lista de 26 jucători pentru turneul final al EURO 2020, găzduit de 11 oraşe europene în perioada 11 iunie - 11 iulie, transmite Agerpres.

Instalaţia de nocturnă a Arenei Naţionale a fost modernizată înaintea începerii EURO 2020
Instalaţia de nocturnă a Arenei Naţionale a fost modernizată înaintea începerii EURO 2020

Primăria Capitalei transmite că a finalizat modernizarea instalaţiei de nocturnă de la Arena Naţională, în vederea organizării turneului UEFA EURO 2020.

Nicuşor Dan: Suntem în grafic în materie de gazon de fotbal pentru EURO 2020
Nicuşor Dan: Suntem în grafic în materie de gazon de fotbal pentru EURO 2020

UEFA a verificat gazonul de pe Arena Națională, pe care se vor juca meciuri din campionatul European de fotbal. Iarba verde a fost adusă din Italia și trebuia să respecte o condiție importantă pusă de forul European: să fie verde închis.

EURO 2020. UEFA autorizează 26 de jucători de echipă
EURO 2020. UEFA autorizează 26 de jucători de echipă

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a autorizat, marţi, echipele participante la EURO 2020 (11 iunie-11 iulie) să convoace la loturi 26 de jucători, în locul obişnuitei liste cu 23 de nume, informează AFP, scrie Agerpres. 

Recomandări
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”
Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran. Șeful Statului Major al IDF: „Va suporta consecințele acțiunilor sale”

Israelul pregătește un răspuns în forță pentru Iran, dar unul care să nu provoace o escaladare a conflictului în regiune, potrivit presei israeliene.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă
Economia Chinei a crescut în primul trimestru mai rapid decât s-au așteptat analiștii. Toți au crezut că o să scadă

Economia chineză a avut un început de an mai puternic decât s-au așteptat analiștii, chiar dacă criza din sectorul imobiliar s-a adâncit.