Câți bani încasează echipele de la EURO 2020. Campioana ia peste 30 de milioane de euro
Este săptămâna cea mare a fotbalului european, la capătul căreia, duminică, la PRO TV, va fi încununată noua regină a continentului.
Până atunci, marți și miercuri, trei super-puteri Italia, Spania, Anglia, dar și o națională formidabilă, gata să scrie încă o dată istorie - Danemarca - luptă pentru un loc în finala EURO 2020. Dincolo de pandemie și de încasări scăzute pentru organizatori, echipele participante la competiție vor lua bani serioși - UEFA a pus la bătaie cel mai mare fond de premiere din istoria turneelor finale.
Pandemia a împins EURO 2020 în 2021. Și a dus, printre altele, la limitarea accesului fanilor pe stadioane ori la retragerea unor sponsori. Totuși, bugetul de premiere pentru naționalele participante a crescut față de turneul final găzduit de Franța, în 2016.
371 de milioane de euro vor primi, în total, echipele de la acest turneu. Simpla calificare le-a adus oricum peste 9 milioane de euro fiecăreia dintre ele. O victorie în grupe, de exemplu, a însemnat un milion și jumătate de euro în conturi.
Accesul în fazele superioare reprezintă o adevărată lovitură financiară. 7 milioane de euro iau semifinalistele de marți și miercuri, la capătul a două runde eliminatorii.
În timp ce finalista și campioana punctează major, în reprezentația de gală de pe Wembley. Alte 7, respectiv 10 milioane de euro.
Dan Petrescu: “Îmi doresc din suflet să fie o finală Italia - Anglia, cred că va fi spectacol total din punct de vedere fotbalistic. Am crezut și cred în continuare că Italia va fi campioană europeană, este echipa care joacă cel mai bun fotbal in acest moment.”
În acest moment, Italia poate încasa tot ce pune la bătaie UEFA pentru un parcurs impecabil. "Azzuri" au victorii pe linie și au strâns 24 de milioane de euro. Dacă vor triumfa în finală, vor primi încă zece.
Pe de altă parte, continuă controversele privind accesul publicului pe Wembley, pentru ultimele trei partide. Legendara arenă va putea primi în jur de 60.0000 de spectatori la finală.
UEFA a făcut presiuni ca autoritățile să uite de carantină și testare. În acest moment, însă, singurii care dorm liniștiți sunt fanii britanici sau cei care locuiesc în Regat - doar pe ei îi ocolesc măsurile. De asemenea, oficialii au renunțat la restricții și în cazul VIP-urilor de pe listele de protocol UEFA - aproximativ 2.000 de persoane.
Dan Petrescu: „Nu cred că fanii italieni nu vor fi la meci. Sunt mulți italieni care trăiesc la Londra, sau în Anglia. Când joci fără fani, nici jucătorii nici antrenorii, nimeni nu e fericit.”
Așadar, marți seară, de la ora 22, în direct la PRO TV, Italia și Spania se întâlnesc în prima semifinală. În 2012, la Kiev, spaniolii au scris istorie, după un 4-0 cu Squadra Azzura. Au devenit astfel prima echipă care și-a apărat titlul cucerit.
Miercuri, în schimb, Anglia, care aleargă după un trofeu de 55 de ani, dă piept cu Danemarca - o echipă care a început turneul dramatic, pierzându-și cel mai bun jucător. Vorbim, desigur, despre Christian Eriksen. Dar și cu două înfrângeri.
Partidele se văd în direct și pe VOYO, acolo unde, de altfel, regăsiți toate meciurile din cadrul acestui turneu.