Spania- Elveția 4-2 (1-1), în sferturile EURO 2020. ”Furia Roja” merge în semifinale după 5 penalty-uri ratate
Spania este prima echipă calificată în semifinalele EURO 2020 după 4-2 (1-1) împotriva Elveției, rezultatul fiind decis în urma loviturilor de departajare.
Spania a fost echipa mai bună, dar o eroare a complicat lucrurile în acest meci şi a făcut să fie nevoie de emoţiile loviturilor de departajare, însă totul s-a terminat cu bine.
La Roja a deschis scorul prin autogolul lui Denis Zakaria (8), Elveţia a egalat prin Xherdan Shaqiri (68), iar la loviturile de departajare eroul a fost portarul Unai Simon, care a apărat şuturile lui Fabian Schaer şi Manuel Akanji, în timp ce Ruben Vargas a tras peste poartă.
Pentru iberici au transformat Dani Olmo, Gerard Moreno şi Mikel Oyarzabal, în timp ce Sergio Busquets şi Rodri au ratat. Singurul elveţian care a înscris a fost Mario Gavranovic.
Echipa antrenată de Luis Enrique a început foarte bine meciul şi a deschis scorul în min. 8, când şutul lui Jordi Alba de la circa 22 de metri, din voleu, a fost deviat nefericit de Zakaria în propria poartă.
10 autogoluri: mai multe decât la toate celelalte 15 ediții EURO la un loc
Acesta a fost al zecelea autogol de la EURO 2020, adică mai multe decât cele 9 de la toate celelalte 15 ediţii adunate.
Spania a continuat să construiască şi să creeze pericol la poarta lui Sommer, dar Koke a trimis puţin peste din lovitură liberă (18), portarul elveţian a reţinut mingea trimisă cu capul de Azpilicueta (25) din şase metri.
Elveţia a avut şi ea momente bune, remarcându-se mai ales suitele de cornere, din care Akanji (34) şi Widmer (39) au reluat imprecis cu capul.
Nati a fost foarte periculoasă după pauză, tot după un corner, centrarea lui Rodriguez fiind reluată milimetric pe lângă bară de Zakaria (56).
Spania a avut o şansă bună în min. 59, dar Ferran Torres a fost blocat în careu de Seferovic.
O nouă şansă a Elveţiei s-a consumat în min. 64, când Zuber a reuşit să înţepe mingea din colţul careului mic, dar respinge Unai Simon a respins.
Echipa antrenată de Vladimir Petkovic a reuşit egalarea în min. 68, Laporte şi Pau Torres s-au încurcat reciproc, iar Shaqiri a trimis în plasă pasa lui Freuler.
Faţa jocului s-a schimbat după ce elveţianul Freuler a primit cartonaş roşu pentru fault dur la Moreno (77).
Spania a preluat total frâiele jocului, dar Pau Torres (77) şi Moreno (79) au fost imprecişi. La ultima ocazie notabilă din timpul regulamentar, Sommer a reţinut şutul trimis de Moreno de la 16 metri (84).
În prelungiri, presiunea echipei spaniole a atins cote maxime, dar jucătorii antrenaţi de Luis Enrique au fost neinspiraţi în faţa porţii.
Elveția a părăsit competiția cu capul sus
Moreno (92) a reluat pe lângă din 6 metri (din poziţie suspectă de ofsaid), la centrarea lui Jordi Alba. Apoi, fundaşul Barcelonei a tras de la 22 de metri, dar Sommer a respins (96). Şutul lui Olmo a fost deviat de Moreno şi s-a dus puţin alături (97). Acelaşi Moreno l-a luat la ţintă pe Sommer (101) din 7 metri.
Sommer a fost la post şi la şuturile lui Oyarzabal la colţul lung (103 şi 105+1). Apoi, Rodriguez l-a blocat in extremis pe Llorente (11) în momentul şutului, Olmo a trimis de la 15 metri, dar Sommer a prins (111), iar apoi atacantul lui RB Leipzig a fost imprecis (112).
Busquets l-a testat şi el pe portarul elveţian cu o lovitură de cap (116), iar ultima oportunitate a fost irosită de Moreno (118), cu un şut modest de la 15 m, fără probleme pentru Sommer.
Spania, campioană europeană în 2008 şi 2012, a reuşit să câştige la loviturile de departajare, deşi a început cu o ratare, iar în semifinale va juca pe 6 iulie la Londra, contra câştigătoarei dintre Belgia şi Italia.
Elveţia încheie aventura europeană cu capul sus, neînvinsă în ultimele trei meciuri, după ce a trecut în optimi de campioana mondială en titre, Franţa, la Bucureşti, ajungând în premieră în sferturile de finală al EURO.
Al patrulea oficial la acest meci a fost românul Ovidiu Haţegan, iar arbitru asistent de rezervă, Sebastian Gheorghe.
Cinci lovituri de departajare ratate: trei ale elvețienilor și două ale spaniolilor
Oyarzabal înscrie penalty-ul decisiv, iar Spania se califică în semifinalele EURO 2020 cu scorul general de 4-2. La finalul celor 120 de minute regulamentare scorul a fost de 1-1.
Nu mai puțin de 5 lovituri de departajare s-au ratat la finalul unui meci în care Elveția a jucat mai bine de 40 de minute cu un om mai puțin.
Min. 120: Avem penalty-uri! Elveția a rezistat eroic în fața Spaniei, deși a jucat din minutul 77 cu un om mai puțin.
Min. 118: Sommer apără un șut periculos al lui Moreno. Portatul Elveției dovedește încă o dată că este, probabil, cel mai bun portar de la acest EURO 2020.
Min. 110: Lorrente ratează o mare ocazie de gol, spaniolii au o dominare totală.
Min. 105: Începe a doua repriză de prelungiri. Spania a șutat de numai două ori pe poartă în primele 90 de minute, dar a făcut-o apoi de nu mai puțin de cinci ori în cele 15 minute ale primei reprize de prelungiri.
Min. 101: Gerard Moreno ratează incredibil, singur cu portarul. Spania atacă furibund.
Min. 95: Spania începe tare prelungirile și are o primă ocazie importantă după un șut al lui Jordi Alba, respins în corner de portarul elvețian.
Min. 90: Se vor juca două reprize a câte 15 minute de prelungiri, deși Spania a avut mai bine de un sfert de oră un jucător în plus pe teren.
Min. 77: Lovitură de teatru pentru Elveția, după ce mijlocașul Freuler încasează direct cartonașul roșu pentru un fault extrem de dur.
Min. 68: Elveția egalează prin Shaqiri, în urma unei neînțelegeri a fundașilor spanioli.
Min. 64: Zuber are o ocazie imensă de gol, după o acțiune frumoasă a Elveției.
Min. 56: Zakaria are o mare ocazie de gol, după cel de-al optulea corner obținut de Elveția în acest meci. Spania a avut, la rândul ei, doar 3 lovituri de la colț până acum.
Min. 34: Lovitura de cap periculoasă a lui Akanji, care s-a înălţat de lângă Busquets şi a trimis puţin pe lângă poartă.
Min. 17: Lovitură liberă pentru Spania! Koke executa de la aproximativ 20 de metri, dar trimite peste poarta lui Sommer.
Min. 8 Spania conduce cu 1-0, după un șut al lui Jordi Alba deviat de Zakaria. Este al treilea autogol de care beneficiază Spania, care a ajuns în situația incredibilă de a avea cele mai multe goluri înscrise de adversari, din toate cele 12 marcate la acest EURO 2020.
---
Selecţionata de fotbal a Elveţiei, performera optimilor de finală ale EURO 2020, a abordat meciul cu Spania, de vineri, de la Sankt Petersburg, din sferturile de finală, cu o singură modificare faţă de partida cu Franţa.
Selecţionerul Vladimir Petkovic nu poate conta pe căpitanul Granit Xhaka, suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene, astfel că în locul său a fost titularizat Denis Zakaria.
În primul ''unsprezece'' al Spaniei s-a produs două modificări faţă de partida din optimi cu Croaţia, fundaşii Pau Torres şi Jordi Alba fiind titularizaţi în locul lui Eric Garcia, respectiv Jose Gaya.
Al patrulea oficial la acest meci este românul Ovidiu Haţegan, iar arbitru asistent de rezervă, Sebastian Gheorghe.
Echipele de start:
Elveţia: 1. Yann Sommer - 4. Nico Elvedi, 5. Manuel Akanji, 13. Ricardo Rodriguez - 3. Silvan Widmer, 8. Remo Freuler, 6. Denis Zakaria, 14. Steven Zuber - 23. Xherdan Shaqiri (căpitan) - 9. Haris Seferovic, 7. Breel Embolo.
Selecţioner: Vladimir Petkovic.
Rezerve: 12. Yvon Mvogo, 21. Gregor Kobel - 2. Kevin Mbabu, 11. Ruben Vargas, 15. Djibril Sow, 16. Christian Fassnacht, 17. Loris Benito, 19. Mario Gavranovic, 20. Edimilson Fernandes, 22. Fabian Schaer, 25. Eray Comert, 26. Jordan Lotomba.
Spania: 23. Unai Simon - 2. Cesar Azpilicueta, 24. Aymeric Laporte, 4. Pau Torres, 18. Jordi Alba - 8. Koke, 5. Sergio Busquets (căpitan), 26. Pedri - 11. Ferran Torres, 7. Alvaro Morata, 22. Pablo Sarabia.
Selecţioner: Luis Enrique.
Rezerve: 1. David de Gea, 13. Robert Sanchez - 3. Diego Llorente, 6. Marcos Llorente, 9. Gerard Moreno, 10. Thiago Alcantara, 12. Eric Garcia, 14. Jose Gaya, 16. Rodri, 19. Dani Olmo, 20. Adama Traore, 21. Mikel Oyarzabal.
Arbitru: Michael Oliver; arbitri asistenţi: Stuart Burt, Simon Bennett (toţi din Anglia); al patrulea oficial: Ovidiu Haţegan; arbitru de rezervă: Sebastian Gheorghe (ambii din România)
Arbitru video: Chris Kavanagh (Anglia); arbitri asistenţi video: Christian Dingert (Germania), Lee Betts, Stuart Attwell (ambii din Anglia)
Delegat UEFA: Artur Azarian (Armenia), observator UEFA pentru arbitri: Mehmet Ilgaz (Turcia)