Pacaleala sau nu? Pretul gazelor va scadea de la 1 aprilie!

16-03-2009 00:00


Autoritatile ne pregatesc o pacaleala amara in data de 1 aprilie. Dupa ce a trecut iarna si foarte multi dintre romani au preferat sa stea in frig ca sa nu saraceasca din cauza facturii la incalzire, aflam ca se ieftineste gazul cu 12%.

Potrivit ultimei analize facute de ANRE, gazul care va fi livrat catre consumatori va fi mai ieftin.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) estimeaza ca pretul gazelor naturale furnizate in regim reglementat, va fi in trimestrul al doilea al anului de 68,55 lei/MWh, mai mic cu 11,9% fata de nivelul de 77,77 lei/MWh in primul trimestru,

Reducerea anuntata de ANRE se refera insa doar la amesecul gazului din import cu cel din productia interna. Acesta reprezinta doar 60% din valoarea facturii. Restul sunt taxe percepute de companiile care transporta, distribuie si furnizeaza gazul catre consumatori.

Aceste taxe ar putea sa creasca in continuare, anuland astfel ieftinirea unei componente a pretului final, spun specialistii.

Pretul gazului platit de romani este aproape dublu fata de valoarea cu care intra acesta in sistemul national. In Romania, gazele din productia interna costa doar 116 euro/1000 de metri cubi, dar impreuna cu gazele din import ajung in sistem cu valoarea de 117 euro.

Pana la aragaz insa pretul gazelor devine 300 de euro/1000 de metri cubi.

VIDEO PROTVPLUS.RO