Parlamentarii fac economie...folosesc mai putine becuri in Casa Poporului
Dupa ce si-au redus cu 17 milioane de euro bugetul si asa mare, parlamentarii tot nu o scot la capat cu socotelile pentru intretinerea Casei Poporului.
Explicabil, daca ne gandim ca, in primele trei luni ale anului, apa, caldura si lumina au costat peste un milion si jumatate de euro. Asa ca administratorii Parlamentului se gandesc sa fie un exemplu pentru popor si sa mai stinga din becuri. Timid, daca ne gandim ca vecinii bulgari sau cehi si-au vandut masinile de lux sau au renuntat sa mai plece in orice deplasare.
E drept, Palatul Parlamentului este a doua cladire din lume ca marime. Si nu putini sunt invidiosii care se uita cu jind la candelabrele din aceasta cladire. Da...dar v-ati intrebat vreodata cat costa intretinerea intr-o astfel de casa?
Ei bine, daca media intr-un apartament cu doua camere este undeva pe la 380 de lei, aflati ca nici regi sau emiri nu si-ar permite sa stea o viata aici. O fac, insa, senatorii si deputatii. Si platesc, din banii publici 1.018.000 de lei, in medie, luna de luna.
In ianuarie, februarie si martie peste 100.000 de euro s-au dus pe factura la apa (103.579 euro), 737.640 de euro pe cea de caldura si aproape 660.000 de euro la energia electrica (658.799 euro). Toate sar de 1.500.00 de euro (1.500.018 euro).
Administratorii Palatului cauta solutii. Pentru inceput o sa faca la fel ca la ei acasa....adica vor stinge din becuri. In plus, lifturile vor circula dupa program. Nu-i rau, dar nu suficient pentru ca economia este de doar 160.000 de euro.
Asa ca ramanem primii in topul cheltuitorilor din aceasta parte a Europei. Adunarea Nationala a Bulgariei costa, pe luna, putin peste un milion de euro.
Mai mult. Alesii bulgarilor nu vor mai folosi limuzinele de serviciu in weekend.
Daca ne comparam cu cehii, nici aici nu iesim in avantaj. Desi Senatul si Camera Deputatilor administreaza nu mai putin de 7 palate, 11 case si o cladire de apartamente din Praga, bugetul alocat pentru intretinerea lor este oricum mai mic (1.477.735 euro/an).
Dar cum criza a venit si peste ei, politicienii si-au propus, intre altele, sa plece mai rar in deplasari (minus 77.775 euro), sa reduca numarul angatilor cu 10% si sa inghete salariile celor care raman.