OPC a declarat război băncilor care folosesc practici incorecte

Ultima actualizare: 19-09-2012 06:58
OPC a declarat război băncilor care folosesc practici incorecte

Două instituţii financiare importante au fost amendate cu 15.000 de lei fiecare pentru că i-au atras pe clienţi prin metode piramidale.

Între timp, proiectul de lege împotriva comisioanelor mascate este gata şi a intrat în dezbatere publică. Proiectul de modificare a legii consumatorului aduce noutăţi menite să ne scutească de surprizele neplăcute de la bancă.

Atunci când vom cere un credit, banca va fi obligată să ne ofere o simulare de costuri şi un exemplar al contractului de credit chiar înainte de a semna astfel încât să îl putem studia şi chiar să renegociem anumite aspecte.

Absolut toate comisioanele aferente creditului vor fi scrise cu caractere mari, nu mai pot fi mărite pe durata creditului şi nici nu pot apărea unele noi fără să fim anunţaţi cu o lună în avans.

Dacă banca ne scumpeşte creditul, vom avea dreptul să îl rambursăm ori să îl mutăm la altă bancă fără nici un fel de penalizări. Şi nici nu mai putem fi raportaţi biroului de credit fără să fim anunţaţi înainte.

Se estimează că în 2008, românii care au conturi bancare sau care au de plătit rate pentru credite vor da aproximativ 127 euro pentru comisioane. Toate acestea în condiţiile în care dobânzile de la noi sunt mult mai mari decât în alte ţări europene.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO