Ministerul Economiei:Nu sunt motive de crestere a pretului la gaze naturale

03-03-2011 00:56
Sursa: Mediafax

Gaze naturale

Pretul gazelor naturale platit de populatie nu ar trebui sa creasca, nici in aceasta perioada nici "in viitor", neexistand motive pentru o astfel de evolutie, apreciaza Ministerul Economiei.

"Ministerul Economiei monitorizeaza in permanenta situatia aprovizionarii cu gaze naturale, atat din productia interna, cat si din import. Punctul de vedere al Ministerului Economiei este ca, in aceasta perioada, pretul gazelor nu trebuie sa creasca. De asemenea, consideram ca nu exista motive ca pretul gazelor la populatie sa fie majorat in viitor", se arata intr-un comunicat al institutiei.

In primele doua luni ale acestui an ponderea gazelor importate de Romania prin intermediari din Federatia Rusa, la preturi mai mari decat cele de productie interna, a crescut pana la circa 40%, de la 21% in decembrie 2010. De asemenea, pentru luna martie Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) estimeza o pondere de 40%.

Cresterea importurilor de gaze esta cauzata de epuizarea stocurilor de gaze produse in Romania din depozitele de inmagazinare, care pana anul trecut au fost folosite in principal pentru aprovizionarea unor combinate chimice.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International ca pana in luna septembrie sa stabileasca un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, iar acest calendar va fi aplicat in perioada 2013-2015.

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO