Guvernanţii pregătesc privatizarea institutelor de cercetare
Prea mulţi cercetători în România, par să spună guvernanţii. Aceştia pregătesc privatizarea institutelor de cercetare.
Spun că dacă locurile se pretează pentru construcţia unor cartiere rezidenţiale nu vor ezita să le vândă pentru afaceri imobiliare.
De cealaltă parte, cercetătorii închiriază o parte dintre fostele laboratoare pentru a se menţine pe linia de plutire.
La Institutul de Cercetări Metalurgice lucrau înainte de '89 peste 3.000 de ingineri şi tehnicieni. Experimentele din laboratoarele de aici le foloseau combinatelor din toată ţara. Acum, numai 150 de cercetători au rămas în institut, iar multe laboratoare sunt în paragină. Privatizarea lor prin licitaţie cu strigare va concedia şi ultimii salariaţi.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Viitorul cercetării este previzibil şi pentru chimiştii de la institutul de lângă Lacul Morii.
Majoritatea institutelor au fost construite în centrele marilor oraşe sau în locuri care acum le atrag atenţia dezvoltatorilor imobiliari.
Preţurile cele mai mari pot fi licitate pentru Institutul de Certificare din zona Operei, care poate obţine 3.000 de euro pe metru pătrat. De preţuri mai mici vor avea parte institutele de cercetare situate în cartierele bucureştene, între 500 şi 1.000 de euro/metru pătrat.
Analiştii imobiliari spun că terenurile institutelor de cercetare vor aduce în buzunarul AVAS între 40 şi 60 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele 16 aflate în Bucureşti.