Guvernanţii pregătesc privatizarea institutelor de cercetare

Ultima actualizare: 20-01-2012 19:56
Privatizarea institutelor de cercetare

Prea mulţi cercetători în România, par să spună guvernanţii. Aceştia pregătesc privatizarea institutelor de cercetare.

Spun că dacă locurile se pretează pentru construcţia unor cartiere rezidenţiale nu vor ezita să le vândă pentru afaceri imobiliare.
De cealaltă parte, cercetătorii închiriază o parte dintre fostele laboratoare pentru a se menţine pe linia de plutire.

La Institutul de Cercetări Metalurgice lucrau înainte de '89 peste 3.000 de ingineri şi tehnicieni. Experimentele din laboratoarele de aici le foloseau combinatelor din toată ţara. Acum, numai 150 de cercetători au rămas în institut, iar multe laboratoare sunt în paragină. Privatizarea lor prin licitaţie cu strigare va concedia şi ultimii salariaţi.

Viitorul cercetării este previzibil şi pentru chimiştii de la institutul de lângă Lacul Morii.

Majoritatea institutelor au fost construite în centrele marilor oraşe sau în locuri care acum le atrag atenţia dezvoltatorilor imobiliari.

Preţurile cele mai mari pot fi licitate pentru Institutul de Certificare din zona Operei, care poate obţine 3.000 de euro pe metru pătrat. De preţuri mai mici vor avea parte institutele de cercetare situate în cartierele bucureştene, între 500 şi 1.000 de euro/metru pătrat.

Analiştii imobiliari spun că terenurile institutelor de cercetare vor aduce în buzunarul AVAS între 40 şi 60 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele 16 aflate în Bucureşti.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO