Creşterea dobânzii de către BNR împinge euro sub 3,50 lei
Creşterea dobânzii BNR la 10,25%, surprinzătoare pentru piaţă, a început să-şi facă efectul pe piaţa valutară unde euro a coborât ieri vizibil sub nivelul de rezistenţă de 3,49-3,50 lei.
Dealerii se aşteaptă ca mişcarea de apreciere să continue în zilele următoare, noul prag luat în vizor de jucători fiind de 3,40-3,41 lei/euro. Cotaţiile au oscilat ieri până în prânz între un minim de 3,4760 şi un maxim de 3,4957 lei/ euro, pentru ca în a doua jumătate a zilei să se situeze în jurul a 3,4740/3,4780 lei/euro.
BNR a calculat un curs de 3,4763 de lei/euro, în scădere cu 2,60 bani faţă de ziua precedentă, moneda naţională înregistrând cea mai mare apreciere consemnată într-o singură zi de la începutul anului. Euro nu a mai fost atât de jos de la sfârşitul anului trecut, când deja devenise vizibilă mişcarea de pendul de după aprecierea-record din iulie 2007 de până la 3,11 lei/euro. Faţă de nivelul din urmă cu un an, euro este cu 9,4% mai sus.
Creşterea diferenţialului de dobândă faţă de principalele monede din regiune, până la peste 4 puncte procentuale comparativ cu zlotul polonez, atrage atenţia jucătorilor străini, care reîncep să aducă valută pe piaţă, scrie Ziarul Financiar.
„Mişcarea cursului este dictată de diferenţialul de dobândă. Este posibilă continuarea aprecierii, un nou target pentru nerezidenţi fiind nivelul de 3,40 lei/euro. Cred că BNR chiar a vrut să mai stopeze inflaţia şi printr-un leu mai puternic”, comentează Bogdan Mihoc, directorul trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank.
Cristian Sporiş, director executiv - trezorerie şi arbitraj la Raiffeisen Bank, atenţionează că leul se şi poate deprecia la fel de repede, posibil din octombrie-noiembrie, când străinii şi-ar putea da seama că România chiar are probleme.