„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem un AVC
Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că una din patru persoane va suferi un accident vascular cerebral de-a lungul vieții.
Statisticile arată că, în România, două din trei persoane care suferă un accident vascular cerebal rămân cu sechele grave. Acest lucru se întâmplă pentru că bolnavii nu ajung la timp într-o unitate sanitară în care ar putea să primească îngrijirile medicale necesare. Oamenii nu recunoasc simptomele și nu știu cât de important este să că pacientul să ajungă în doar câteva ore la spital pentru tratament. Pentru a atrage atenția asupra pericolului unui AVC, Asociația ALIA - Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral, a pornit campania „Timpul înseamnă viață”. Este o campanie avizată de Ministerul Sănătății, iar Consiliul Național al Audioviziualului a dat avizul pentru mesaj de interes public.
Dr. Elena Terecoasa, medic primar neurologie, SUUB: „Această campanie are rolul de a aduce pacientul la spital cât mai devreme după debutul simtomelor sugestive. De ce trebuie să ajungă cât mai repede? Pentru că există tratamnete care pot fi aplicate, însă doar la cel mult 4 ore și jumătate de la debutul simptomatologiei. În momentul în care se produce un blocaj la nivelul unei artere, apar semenle unui accident vascular cerebral. În marea majoritate a cazurilor sunt semne care apar brusc, la un pacient care anterior era foarte bine, într-o plină stare de sănătate și care cel mai frevent constau în scăderea forței musculare la nivelul unei mâini sau un picior sau în ambelel membre de pe aceeași parte, în asimetria facială, practic colțul gurii cade, în faptul că uneori pacientul nu mai poate să exprime ceea ce gândește. Ceea ce se întâmplă după ce o arteră care duce samgele la creier se înfundă este faptul că o mică regiune de la nivelul creierului va suferi ireversibil încă din momentul în care arteră este înfundată. Însă o regiune mai mare de creier din jurul acestei regiuni care suferă ireversibil poate fi salvată dacă arteră este desfundată. Există două proceduri prin care putem să desfundam arteră blocată, sunt tromboliză venoasă și procedurile enduovasculare, trombectomia mecanică. Însă acestea sunt eficiente doar dacă sunt aplicate într-un anumit interval de timp: 4 ore și jumătate pentru tromboloza și 6 ore pentru trombectomie.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În emisiunea „Doctor de bine”, difuzată pe știrileprotv.ro și prezentată de Liliana Curea, aflați tot ce trebuie să știți despre diagnosticarea și tratamentului unei persoane care suferă un accident vascular cerebral.
Citește și: Separatiștii pro-ruși, trimiși să lupte în prima linie cu arme din Al Doilea Război Mondial