"Lupta pentru Donbas este ca un meci de box, la categoria grea, în care după două luni nu există încă o lovitură de knock-out. Dar va veni, pe măsură ce Rusia își va epuiza forțele".

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Este aprecierea unui fost comandant al forțelor terestre americane, din Europa. Pe de altă parte, există voci care susțin că Rusia va tăia complet gazul și petrolul spre vest.

Vladimir Putin a spus recent că Moscova își reorientează fluxurile comerciale şi contactele economice spre "parteneri fiabili", ca Brazilia, India, China, și Africa de Sud.

Mai mulți soldați ai Moscovei au fost surprinși de un atac ucrainean care a țintit un depozit rusesc de muniţii din Krasny Luch, regiunea Luhansk. Deși inițial nu par să ia în seamă deflagrațiile din apropierea lor, militarii ruși o rup la fugă în momentul în care muniția începe să detoneze. Rușii se reped într-o clădire, dar focul și exploziile ajung foarte aproape de ei.

Ucrainenii au atacat cu drone kamikaze și o rafinărie aflată în Rusia, la 150 de kilometri în spatele frontului. Atacul a fost filmat de câțiva localnici.

Imagini dramatice. Cum arată cea mai fierbinte zonă a războiului din Ucraina GALERIE FOTO

Nimeni nu a fost rănit în explozie, au anunțat autoritățile ruse din regiunea Rostov-pe-Don, însă rafinăria a suferit pagube importante.

Severodonețk și Lîsîceansk, intens bombardate

Luptele continuă în cea mai fierbinte zona a frontului, în bătălia pentru Donbas, din estul Ucrainei, mai ales în zona orașelor Severodonețk și Lîsîceansk. Rușii folosesc artileria intensiv, la fel și ucrainenii, iar localitățile din zonă au avut mult de suferit.

Armata rusă a avut mai mult succes în ultimele zile. Unități înaintate au traversat râul Doneț și i-au forțat pe militarii ucraineni din Zolote să se retragă, pentru a nu fi încercuiți. Pe toată linia frontului se duc lupte grele.

Militant pro-rus: „În Severodonețk suntem foarte aproape de uzina chimică Azot. Am ocupat terenul de antrenament și baza Serviciului de Informații al Ucrainei, amplasat în zona industrială, ceea ce înseamnă că vom încheia, în curând, bătălia pentru această zonă".

Lupte intense se dau în jurul uzinei Azot. Reporterii unei televiziuni din China au ajuns în prima linie

Armament vechi pentru separatiștii pro-ruși din Donețk și Luhansk 

Dar şi rușii înregistrează pierderi grele pe front. În prima linie au fost trimise unități paramilitare prost echipate, din așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk. Într-un filmuleț apărut pe internet, separatiștii sunt înarmați cu puști Mosin Nagant din al Doilea Război Mondial și folosesc aparate radio chinezești, necriptate.

Potrivit oficialilor ucraineni, rușii ar avea planuri inclusiv pentru o nouă ofensivă asupra Kievului, și nu renunță la cucerirea întregului litoral ucrainean. Duminică au bombardat iarăși zona rezidențială din Nikolaev, în sudul țării. O persoană a murit și alte trei au fost rănite.

Rușii au sărbătorit 81 de ani de la operațiunea Barbarossa

Rușii au marcat, duminică, 81 de ani de când forțele Germaniei naziste au invadat Uniunea Sovietică, în așa-numita operațiune Barbarossa.

La Moscova, Vladimir Putin a depus o coroană de flori în onoarea celor morți atunci în luptă. De strictă actualitate este, în schimb, botezarea ostentativă a unei intersecții, până acum anonime, astfel încât noua adresă a ambasadei americane din Moscova este, de duminică, "Piaţa Republicii Populare Doneţk", numărul 1.

Nu toate inițiativele rusești sunt, însă, bine primite. Ministerul agriculturii din republica autonomă Daghestan a avut ideea de a posta pe rețelele sociale un filmuleț cu o turmă de oi care aveau litera Z - simbolul invaziei ruse în Ucraina -, inscripționată pe blănuri. Filmulețul a fost șters la scurt timp.