Zahărul și uleiul nu sunt alimente de bază. Motivul pentru care ar trebui evitate din alimentație

×
Codul embed a fost copiat

Luptă sau fugi! Doar așa știe creierul să rezolve pericolul. Să își rezolve problemele. Așa știu și toți hormonii. Aceasta este adaptarea.  

Lupt sau fug din calea miilor de calorii din dulciuri, paneuri sau sucuri? Încă nu suntem adaptați să știm ce să facem la prea mult.

Deocamdată ne modificăm biologia așa cum nu vrem. Vedem cascade spectaculoase de fenomene care apar după prea multe calorii, pe care nu le percepem drept pericol. Începe Doctor de bine.

Zahăr. Sirop de glucoză-fructoză. Dextroză

O formă de zahăr adăugat găsim inclusiv în produsele din carne. Inclusiv fructele au zahăr. Îmi fac rău? Ne răspundem singuri la întrebare după ce descompunem zahărul.

Zahărul e rupt în interiorul organismului în glucoză și fructoză. Glucoza e cel mai rapid combustibil pentru toate celulele. Pancreasul produce insulină. Hormonul insulină le spune celulelor să folosească glucoza.

Citește și
mic dejun
Aveți grijă la micul dejun. Cerealele, iaurturile cu fructe și sucurile naturale conțin mult zahăr
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

Fructoza se duce direct în ficat. Nu are nevoie de insulină. Fructele conțin doar fructoză.

Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice:Problema mare este la uilizarea acestor substanțe în afara contextului lor natural. Fructoza e un component al zahărului din fructe. Fructele nu au dovendit niciun efect negativ, pe când fructoza din aceste derivate, aceste derivate artificiale, s-a dovedit periculoasă pentru cantitatea mare de fructoză”.

Cantitatea mare de fructoză din zahăr însă, și nu din fructe, produce în interiorul ficatului înseamnă grăsime.

Ne uităm la mediul natural. Ce nu găsim în natură? Ce au inventat oamenii – zahăr și ulei. Tocmai am descoperit alimentele care aduc cel mai rapid cele mai multe calorii. Zahărul și uleiul nu sunt alimente de bază. Nu găsim în pădure zahăr, dar găsim fructe. Nu găsim ulei, dar găsim semințe. Însă în mediul natural nu am ajunge niciodată la exces de calorii mâncând fructe și semințe.

Chiar și așa zahărul nu e periculos prin el însuși, ci prin cantitatea uriașă de calorii pe care o luăm imediat. Prin repețiție se transformă în grăsime. În abdomen e cea mai periculoasă. Acum apare cascada periculoasă.

Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice:Grăsimea fabricată se apără, grăsimea are un talent de a se apăra. Avem hipertensiune, cresc trigliceridele, scade HDL colesterol, crește glicemia”.

Toate aceste boli sunt consecința grăsimii care determină așa numita rezistență la insulină. Reacția proastă la insulină înseamnă că suferă fiecare celulă. Rezitență la insulină găsim în ficat și în grăsime. Culmea, și în pancreas - organul care fabrică tocmai insulină.

Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice:Și pancreasul devine rezitent la insulină, la propria insulină, și aici ajungem la un fel de intoxicație cu zahăr, la care pancresul ar trebui să răspundă cu insulină, și nu răspunde cu insulină”.

Celulele grase însă produc și leptină, o subtanță care îi spune creierul să ne oprim. Când am exagerat cu mâncarea.

Ca să fie și mai complicat, prea multă grăsime înseamnă și rezistență la leptină.

Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice: „Când ne îngrășăm ar trebui să producem mai multă leptină care să spună creierului pentru că e o conversație multi-organ în corpul nostru, să nu mai mâncăm atât de mult, dar creierul nu mai vrea să asculte celula grasă când îi spune să nu mai mâncăm mult”.

Zahărul produs de oameni și nu de natură aduce prea multe calorii dintr-o dată. Prea multe calorii deformează propria biologie. 

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Ce se întâmplă la nivelul rinichilor dacă avem prea mult zahăr în sânge. Glicemia trebuie verficată de două ori pe an
Ce se întâmplă la nivelul rinichilor dacă avem prea mult zahăr în sânge. Glicemia trebuie verficată de două ori pe an

De două ori pe an verificați glicemia. Indiferent de vârstă. Chiar dacă are o valoare anormală, nu doare. Dar, din păcate, acționează în tot organismul.

Aveți grijă la micul dejun. Cerealele, iaurturile cu fructe și sucurile naturale conțin mult zahăr
Aveți grijă la micul dejun. Cerealele, iaurturile cu fructe și sucurile naturale conțin mult zahăr

Cerealele, iaurturile cu fructe și sucurile naturale conțin mult zahăr, atrag ateția medicii nutriționiști. Comisia Europeană vrea să micșoreze cantitatea de zahăr din anumite alimente, consumate îndeosebi de copii la prima masă a zilei.

De ce nu ne vindecăm corect atunci când avem prea mult zahăr în sânge. Soluțiile medicilor specialiști
De ce nu ne vindecăm corect atunci când avem prea mult zahăr în sânge. Soluțiile medicilor specialiști

Cum se vindecă o leziune pe piele? În cinci etape în care sistemul imunitar joacă rolul principal, prin așa numita inflamație acută. Dar dacă am prea mult zahăr în sânge, de ce nu mă vindec corect? Și care sunt soluțiile pentru mine?  

Fabrica de zahăr din Luduș se redeschide cu investitori români, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr
Fabrica de zahăr din Luduș se redeschide cu investitori români, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Este un an bun pentru sfecla de zahăr, se laudă fermierii din Mureș. Așa că am putea avea pe piață mai mult zahăr românesc, având în vedere că se redeschide fabrica de prelucrare din județ, de la Luduș.

Se scumpesc produsele cu peste 10% zahăr. Guvernul vrea să majoreze TVA. Alimentele neașteptate care vor costa mai mult
Se scumpesc produsele cu peste 10% zahăr. Guvernul vrea să majoreze TVA. Alimentele neașteptate care vor costa mai mult

Creșterea taxei pe valoare adăugată, de la 9 la 19%, propusă de autorități pentru alimentele care au mai mult de zece grame de zahăr pe suta de grame, va scumpi numeroase produse.  

Recomandări
Gălățenii rămași pe drumuri din cauza inundațiilor au primit mâncare și haine într-o tabără. „E apa până-n tavan”
Gălățenii rămași pe drumuri din cauza inundațiilor au primit mâncare și haine într-o tabără. „E apa până-n tavan”

A fost încă o noapte grea în localitățile din județul Galați, lovite de inundațiile care au lăsat în urmă un adevărat dezastru.

Circulaţie oprită pe mai multe drumuri din Galaţi. În Arad, se circulă pe un singur fir pe DN 7, din cauza aluviunilor
Circulaţie oprită pe mai multe drumuri din Galaţi. În Arad, se circulă pe un singur fir pe DN 7, din cauza aluviunilor

Circulaţia este oprită luni dimineaţă pe un tronson de drum naţional şi pe două tronsoane de drumuri judeţene din judeţul Galaţi, grav afectat de inundaţii.

Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”
Cine este bărbatul care ar fi încercat să-l asasineze pe Donald Trump. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”

Bărbatul arestat duminică pentru presupusa tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump este un constructor de case din Hawaii, susținător al democraților și al războiului din Ucraina. ”Trebuie să ardem Kremlinul din temelii”, spunea la un moment dat.