Aveți grijă la micul dejun. Cerealele, iaurturile cu fructe și sucurile naturale conțin mult zahăr
Cerealele, iaurturile cu fructe și sucurile naturale conțin mult zahăr, atrag ateția medicii nutriționiști. Comisia Europeană vrea să micșoreze cantitatea de zahăr din anumite alimente, consumate îndeosebi de copii la prima masă a zilei.
Numeroși copii își încep ziua cu cereale cu lapte. Pare un mic dejun sănătos, dar unele sortimente de musli, cereale sau ovăz cu amestec de fructe au foarte mult zahăr adăugat.
Inclusiv sucul natural are un nivel ridicat de zahăr prezent în mod natural în fructe. În lipsa fibrelor care sunt eliminate în procesul de fabricare, acest zahăr natural este asimilat greu de organism.
Atenție și la iaurturile cu fructe, o altă alegere populară pentru micul dejun.
Mihaela Posea, medic nutriționist: „Dacă vrei să mănânci un iaurt cu fructe, ia-ți iaurtul simplu și pune tu fructul separat fără să pui adaos de zahăr, miere sau alte siropuri pe care le considerăm sănătoase doar pentru că sunt naturale, cum sunt siropul de agave, siropul de arțar.”
În aceste condiţii, Comisia Europeană pregătește o "directivă a micului dejun" care să reglementeze cantitatea de zahăr pe care o pot adăuga producătorii.
În cazul sucurilor naturale, de exemplu, comisarii intenționează să autorizeze proceduri prin care, în procesul de fabricare, nivelul de zaharuri prezente în mod natural în fructe să fie redus cu 30%. Iar în cazul gemurilor și al dulcețurilor, se discută despre un nou prag la nivel de compoziție. Fiecare kilogram de produs să conțină cel puțin 450 de grame de fruct. Și nu 350 de grame, cum se întâmpla acum.
Este luată în vizor și mierea, pentru că este ușor de falsificat. Cei din domeniu ne recomandă să evităm amestecurile provenite din mai multe țări.
Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine: „Este foarte greu de urmărit trasabilitatea la aceste produse. Un polen de eucalipt pe care l-am găsit și noi în analize, cu un polen de salcâm și încă cu alte trei forme de polen, sigur crează în timp o reacție în interiorul acelui produs și îi schimbă calitatea și caracteristicile.”
Cel mai des, mierea este falsificată cu glocoză ori sirop de porumb, de trestie de zahăr sau de orez, dăunătoare pentru sănătate.
Sursa: Pro TV
Etichete: cereale, alimente, sanatate, mic dejun, myimpact,
Dată publicare:
27-09-2023 19:16