Se scumpesc produsele cu peste 10% zahăr. Guvernul vrea să majoreze TVA. Alimentele neașteptate care vor costa mai mult
Creșterea taxei pe valoare adăugată, de la 9 la 19%, propusă de autorități pentru alimentele care au mai mult de zece grame de zahăr pe suta de grame, va scumpi numeroase produse.
Pe lângă dulciuri și prăjituri, și unele gustări sărate pe care le mâncăm zilnic au zahăr în compoziție. Zacusca, sosurile, pateul, conservele și chiar și produsele de panificație depășesc, în unele cazuri, acest prag de zece grame.
Pe lângă dulciuri și prăjituri, magazinele sunt pline de produse care conțin zahăr chiar dacă, în mod normal, acestea ar intra în categoria alimentelor sărate. Unele depășesc chiar și 20 de grame de zahăr pe suta de grame de produs. Adică patru lingurițe.
Inclusiv produsele de panificație au zahăr adăugat. La unele sortimente de pâine, cantitatea poate ajunge chiar și la ;apte grame pe suta de grame de produs. Chiflele, de exemplu, aveau trecute pe etichetă nouă grame de zahăr.
Potrivit asociațiilor de protecție a consumatorilor, este greu de găsit un aliment sărat care să nu aibă cel puțin un gram de zahăr adăugat. Zahărul dă gust bun și crează adicție, iar asta îi face pe consumatori să cumpere din nou.
Sorin Mierlea, președintele INFOCONS: „Pe evaluările care sunt făcute astăzi, de mișcările de protecție a consumatorilor la nivel european, cred că peste 60, 65%, iar la nivelul Statelor Unite, undeva peste 73%. Și este important să știm că nu numai alimentele au zahăr, și medicamentele au zahăr. Unde nu e zahărul, e sarea. O băutură carbogazoasă, cu zero zahăr, are multă sare”.
Se numesc surse ascunse de zahăr și pot fi mai periculoase decât dulciurile mâncate conștient. Și asta pentru că, adunate, aceste cantități pot depăși doza maximă de 25 de grame de zahăr zilnic, pe care medicii ne recomandă să n-o depășim.
Dr. Mihaela Posea, medic nutriționist: „Surse ascunse de zahăr sunt sosurile, conservele, întâlnim zahăr în conserva de porumb. Nu ne gândim numai la gustul de dulce al alimentului. Putem să găsim zahăr și în alimente care sunt sărate. În covrigei sărați sau ce cumpărăm de la patiserie de tip sărat”.
Autoritățile vor să taxeze suplimentar toate alimentele care depășesc zece grame de zahăr pe o sută de grame de produs. Practic, taxa pe valoare adăugată în cazul lor, va crește de la 9%, cât e în prezent, la 19%. Sunt exceptați cozonacii și biscuiții.
Vlad Gheorghe, reprezent al producătorilor de conserve: „Nu se pot modifica rețetele, pentru că în rețetarele astea industriale sunt niște standarde. Exact cum scrie și la mezeluri, la carne, 2% grăsime. Alea trebuie respectate pentru că la controlul standard, trebuie să îți corespundă produsul pentru a putea fi pus în piață. Va crește prețul la raft”.
Vor fi suprataxate și sucurile acidulate, care au deja un TVA de 19%. Cele care au între cinci și opt grame de zahăr pe suta de mililitri se vor scumpi cu 40 de bani pe litru, iar cele cu mai mult de opt grame de zahăr, cu 60 de bani pe litru.