Viciul care distruge cel mai rău arterele unui om: ”E responsabil de 50% dintre decese”
Ne mișcăm să autoprotejăm vasele de sânge – este principala dovadă a longevității. Dar ce facem în sensul opus? Cine distruge cel mai eficient arterele, vasele care transportă sânge oxigenat?
Nu ne uităm imediat spre colesterolul rău ori spre glicemia prea mare. Ci puțin mai departe.
Dr. Florin Purcarea, medic primar cardiolog: ”Fumatul este de departe cel mai important factor de risc vascular. E responsabil de 50% dintre decesele, care ar putea fi prevenite de un pacient fumător”.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Dar cum ajunge fumul de țigară să fie principalul dușman al vaselor? E întrebarea legitimă a fumătorilor. Odată inhalat, fumul trece din plămân direct în sânge. Apoi ajunge tot pe foița internă a arterelor.
Fumul de țigară face așa numita oxidare a colesterolului. Vorbim despre o bomba nucleară în interiorul vaselor de sânge.
Dr. Florin Purcarea, medic primar cardiolog: ”Fumatul oxidează acest LDL cholesterol, colesterolul rău. Este un proces chimic prin care colesterolul rău este transformat și receptat de către sistemul imunitar ca fiind ceva nociv. Și începe o cascadă imunologică împotriva lui, a colesterolului oxidat și el este depus. De acolo începe un proces inflamator - placa de aterom. Când depunerea de colesterol e mare și apare și o cantitate mare de celule inflamatorii, placă sau vulnerabilă, cu atât mai mare riscul a tranforma această placă într-un cheag de sânge.”
Acesta e infarctul de miocard ori accidentul vascular cerebral.
Dar placa de colesterol moale este permament în contact cu sângele. Prin acest circulă și… calciu. Așa apar si plăcile dure, de calciu. Adică tot blocaj. În vase.
Pentru mai multe informații și sfaturi medicale, nu ratați pastila „Doctor de bine”, în fiecare zi, de luni până vineri, la ȘtirilePROTV ale dimineții.