Sistemul imunitar porneşte din intestin – cum pot să am grijă de imunitatea mea?
În anul 2002, Organizația Mondială a Sănătății definește probioticele ca fiind microorganisme vii ce au reale efecte benefice pentru sănătatea umană, atunci când sunt consumate în dozele necesare.
Efectul terapeutic constă nu doar în prevenirea îmbolnăvirii, cât mai ales în sinteza de substanțe și enzime cu rol protector. Mai mult de 60% din celulele imunitare sunt prezente la nivelul microbiotei intestinale, deci aportul de probiotice este extrem de eficient când ne dorim să creștem apărarea organismului.
Este important să selecționăm speciile de bacterii potrivite pentru a completa biodiversitatea intestinală și să le consumăm în concentrații suficiente cât să existe un beneficiu, iar dacă la formulă adăugăm și zinc, efectul este garantat, acest mineral fiind esențial pentru producția de anticorpi.
Una din proprietățile cheie a microorganismelor probiotice este modularea sistemului imunitar al gazdei, cu alte cuvinte stimulează apărarea înnăscută, proprie organismului, și acționează favorabil asupra duratei/frecvenței episoadelor infecțioase. Blochează și elimină rapid agenții patogeni, însă probioticele stimulează și imunitatea adaptativă. În cazul persoanelor care suferă de alergii sau boli inflamatorii se constată o diminuare a simptomelor și/sau o scădere a frecvenței episoadelor acute datorită faptului că bacteriile benefice memorează agentul patogen și îl neutralizează la un nou contact.
Interacțiunea dintre tubul digestiv și microbiota intestinală este esențială pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Un dezechilibru al microbiotei provoacă automat și un dezechilibru al sistemului imunitar, pentru că cele două sisteme sunt strâns corelate. Imunitatea și implicit microbiota sunt influențate de factori precum vârsta, starea de sănătate, stilul de viață (sedentarism, stres), consumul de medicamente și, nu în ultimul rând, alimentația.
Consumul de alimente care conțin “calorii goale”, bogate în zahăr și grăsime și sărace în fibre, vitamine și minerale pune în pericol supraviețuirea coloniilor de bacterii benefice din intestin.
În acest context suplimentarea dietei cu alimente fermentate sau produse probiotice nu poate fi decât benefică.
Care sunt mecanismele prin care probioticele acționează benefic asupra imunității?
#Principalul rol al probioticelor este de a repopula tubul digestiv, de a restaura calitativ și cantitativ (ca specii și ca număr) coloniile de bacterii benefice.
#Prin probiotice se realizează o activare a imunității de bază/înnăscute, dar și a celei dobândite/adaptative. Există numeroase studii care arată efectul imunostimulator (crește sinteza de IgA) și antiinflamator produs de probiotice.
#Probioticele au rol esențial pentru integritatea și funcționarea tubului digestiv, cresc eficiența barierei intestinale și scad permeabilitatea mucoasei pentru agenții patogeni.
#Cresc rezistența la stres și au efect analgezic. Scad hipersensibilitatea viscerală, durerile abdominale și simptomele asociate cu inflamația fiind mai ușor de tolerat.
#Au efect antimicrobian direct (produc substanțe care atacă agenții patogeni) și indirect (crează un mediu nefavorabil dezvoltării și fixării agenților infecțioși). Bacteriile din probiotice secretă substanțe acide cu acțiune bacteriostatică și bactericidă.
#În prezența probioticelor scade riscul de intoleranțe și alergii, coloniile de bacterii benefice fiind capabile să producă numeroase enzime care permit digestia optimă a alimentelor și absorția de nutrientii esențiali pentru sănătate.
În concluzie, există o legătură directă și strânsă între probiotice și sistemul imunitar, suplimentele de acest tip au o acțiune benefică în reglarea răspunsului imun, contribuie la scăderea riscului de alergii și intoleranțe și ajută în tratamentul bolilor autoimune.
Articol susținut de Linex Complex.