Tot ce trebuie să știm despre copiii cu autism. Sfaturi de la medicul Carmen Truțescu

Ultima actualizare: 25-03-2021 17:12

Familiile care au un copil diagnosticat cu autism ar trebui să învețe să își schimbe stilul de viață astfel încât să reușească să continue și acasă programul de terapie.

Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, a explicat în emisiunea ”Doctor de bine” - transmisă LIVE pe paginile de Facebook Știrile PRO TV și PRO TV News, pe canalul de Youtube Știrile PRO TV, dar și pe www.protvplus.ro - care sunt principalele elemente care trebuie urmărite de către părinți.

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare, practic afectează copilul în prima parte a vieții. Se poate pune diagnosticul în prima parte a copilăriei. Asta înseamnă înaintea vârstei de 3 ani sau în jurul vârstei de 3 ani, însă sunt și situații mai puțin fericite când diagnosticul este pus tardiv. Însă tulburarea, cu siguranță, apare în primii ani de viață.” - a spus medicul.

Cum își poate da seama părintele că este o problemă cu copilul

Cel mai tare și mai tare sperie părintele întârzierea limbajului. Faptul că un copil care are aproape 3 ani, 3 ani și jumătate, nu reușește să se exprime, ba mai mult decât atât, nu reușește să comunice cu cei din jur. Pentru că noi spunem că în autism avem de-a face cu o tulburare a comunicării și a relației sociale. Deci nu e vorba numai de felul în care articulează cuvintele sau în care formează propoziții, ci este felul în care el găsește necesar să interacționeze cu cei din jur.”

Fiecare caz este unic

”Particularități sunt de la caz la caz, fiecare caz este unic, aș spune eu. Copiii nu mai seamănă între ei, așa cum era la începutul perioadei în care se diagnostica autismul și la noi. Aș spune că este important să evaluăm copilul indiferent de vârstă, și mai mult decât atât, el trebuie evaluat în dinamică. Chiar dacă el nu merge la medic la vârsta de 3 ani și se pune diagnostic, este foarte important să meargă periodic.”

Câte ore de terapie ar trebui făcute cu copilul

”Noi întrebăm frecvent părinții când vin la evaluare câte ore de terapie are copilul pe săptămână și răspunsul uneori este de genul: 2 zile pe săptămână câte 2 ore. Acest răspuns, pentru mine cel puțin, nu este unul care să ne mulțumească. Terapia nu se limitează la cabinetul psihologului. Terapia trebuie să reprezinte pentru familiile cu un copil cu tulburări de spectru un stil de viață. Părinții care au un copil cu această problemă acasă își schimbă oarecum felul de a interacționa, învațăms ă vorbească într-un mod mult mai eficient cu copilul, să spună propoziții simple, clare, să se facă foarte bine înțeleși. Practic continuă programul de terapie acasă.” - a mai spus medicul Carmen Truțescu în emisiunea ”Doctor de bine”.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO