Tot ce trebuie să știm despre copiii cu autism. Sfaturi de la medicul Carmen Truțescu

×
Codul embed a fost copiat

Familiile care au un copil diagnosticat cu autism ar trebui să învețe să își schimbe stilul de viață astfel încât să reușească să continue și acasă programul de terapie.

Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, a explicat în emisiunea ”Doctor de bine” - transmisă LIVE pe paginile de Facebook Știrile PRO TV și PRO TV News, pe canalul de Youtube Știrile PRO TV, dar și pe www.protvplus.ro - care sunt principalele elemente care trebuie urmărite de către părinți.

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare, practic afectează copilul în prima parte a vieții. Se poate pune diagnosticul în prima parte a copilăriei. Asta înseamnă înaintea vârstei de 3 ani sau în jurul vârstei de 3 ani, însă sunt și situații mai puțin fericite când diagnosticul este pus tardiv. Însă tulburarea, cu siguranță, apare în primii ani de viață.” - a spus medicul.

Cum își poate da seama părintele că este o problemă cu copilul

Cel mai tare și mai tare sperie părintele întârzierea limbajului. Faptul că un copil care are aproape 3 ani, 3 ani și jumătate, nu reușește să se exprime, ba mai mult decât atât, nu reușește să comunice cu cei din jur. Pentru că noi spunem că în autism avem de-a face cu o tulburare a comunicării și a relației sociale. Deci nu e vorba numai de felul în care articulează cuvintele sau în care formează propoziții, ci este felul în care el găsește necesar să interacționeze cu cei din jur.”

Citește și
Nicolae Ceaușescu ar fi putut scăpa în 1989 de condamnarea la moarte, susține noul avocat al dictatorului. Procesul de genocid va fi rejudecat

Fiecare caz este unic

”Particularități sunt de la caz la caz, fiecare caz este unic, aș spune eu. Copiii nu mai seamănă între ei, așa cum era la începutul perioadei în care se diagnostica autismul și la noi. Aș spune că este important să evaluăm copilul indiferent de vârstă, și mai mult decât atât, el trebuie evaluat în dinamică. Chiar dacă el nu merge la medic la vârsta de 3 ani și se pune diagnostic, este foarte important să meargă periodic.”

Câte ore de terapie ar trebui făcute cu copilul

”Noi întrebăm frecvent părinții când vin la evaluare câte ore de terapie are copilul pe săptămână și răspunsul uneori este de genul: 2 zile pe săptămână câte 2 ore. Acest răspuns, pentru mine cel puțin, nu este unul care să ne mulțumească. Terapia nu se limitează la cabinetul psihologului. Terapia trebuie să reprezinte pentru familiile cu un copil cu tulburări de spectru un stil de viață. Părinții care au un copil cu această problemă acasă își schimbă oarecum felul de a interacționa, învațăms ă vorbească într-un mod mult mai eficient cu copilul, să spună propoziții simple, clare, să se facă foarte bine înțeleși. Practic continuă programul de terapie acasă.” - a mai spus medicul Carmen Truțescu în emisiunea ”Doctor de bine”.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a impresionat fanii
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a impresionat fanii
Citește și...
”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”
”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”

Doctorița Gabriela Bar a explicat la emisiunea ”Doctor de bine” ce avem de făcut în cazul în care copilul nostru e răcit sau gripat, dar a oferit informații importante și despre noul coronavirus.

Recomandări
Focar de toxiinfecţie alimentară în şcoli din Mehedinţi. 118 persoane au ajuns la spital, 8 rămân internate
Focar de toxiinfecţie alimentară în şcoli din Mehedinţi. 118 persoane au ajuns la spital, 8 rămân internate

Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, în legătură cu focarul de toxiinfecţie alimentară apărut în mai multe şcoli din judeţul Mehedinţi, că, în total, 118 persoane s-au prezentat la unităţi medicale din judeţele Mehedinţi şi Dolj.

Avertisment. Riscul uriaș la care sunt supuși oamenii din Galați după inundațiile care au înghițit localități întregi
Avertisment. Riscul uriaș la care sunt supuși oamenii din Galați după inundațiile care au înghițit localități întregi

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a dat publicităţii un ghid privind comportamentul populaţiei în zonele cu risc, în contextul inundaţiilor din ultima perioadă.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat" cu pietre înainte de a intra în circulație

Primul tren electric nou cumpărat în România a fost prezentat joi de producător. Are șase vagoane, dotări de ultimă generație și poate să atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră.