”Doctor de bine”. Dr. Gabriela Bar, despre gripă și coronavirus la copii: ”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii”

×
Codul embed a fost copiat

Doctorița Gabriela Bar a explicat la emisiunea ”Doctor de bine” ce avem de făcut în cazul în care copilul nostru e răcit sau gripat, dar a oferit informații importante și despre noul coronavirus.

Invitata Lilianei Curea este medic primar pediatru și șef al compartimentului de primiri urgente de la Institutul Pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

Cum deosebim banala răceală de gripă și ce trebuie făcut?

 

Atât răcelile, cât și gripele sunt produse de viruși, doar că simptomele diferă în intensitate.

”Copiii cu gripă se simt mult mai rău, iar temperaturile pot ajunge și la 39,5 grade. Copilul cu gripă are febră mare, transpirații abundente, tuse seacă, dureri de cap, iar primele măsuri trebuie luate pentru scăderea febrei”, a explicat dr. Gabriela Bar.

Citește și
Mihai Craiu, Liliana Curea
”Doctor de bine”. Pediatrul Mihai Craiu, despre cum trebuie protejați copiii împotriva gripei

”Părinții trebuie să dezbrace copilul, să-i facă un duș cu apă mai rece, să răcorescă puțin camera, astfel încât să-i reducă febra. Apoi, trebuie asigurată medicație specifică, cu siropuri sau supozitoare, iar părinții știu asta deja și au în casă pregătite medicamentele necesare”, a spus invitata Liliana Curea.

Iar părinții nu trebuie să uite că vaccinarea este cea mai importantă pentru a preveni îmbolnăvirea cu gripă a copilului.

Mai multe detalii despre ce trebuie făcut puteți afla urmărind integral emisiunii ”Doctor de bine”, pe Știrile Pro TV.

Niciun caz de coronavirus la copii, în România

 

Și tot la ”Doctor de bine”, medicul Gabriela Bar a vorbit și despre noul coronavirus.

Covid-19 nu este un pericol la această data, a dat asigurări doctorița, șefa compartimentului primiri urgențe de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului spunând că nu a fost niciun caz de părinte care să sesizeze un eventual caz de coronavirus.

Asta pentru că părinții sunt deja foarte informați cu privire la acest subiect, apreciază doctorița Bar.

Foarte importante sunt regulile de igienă, valabile atât pentru prevenirea gripei, cât și a coronavirusului.

”Strănutatul în cot a fost bine învățat de copii, am avut copii care își certau părinții că nu țineau mâna cum trebuie când au strănutat.

Trebuie să încercăm să nu împrăștiem în jur picăturile de salivă.

Să ne spălăm pe mâini foarte bine, cât de des putem. Putem folosi substanțe dezinfectante, dar după ce ne spălăm pe mâini. Dacă vin de la joacă, copiii se pot spăla și pe față. Să dezinfectăm suprafețele cu care venim în contact. Măștile faciale sunt utile numai pentru persoanele care sunt bolnave”, a explicat doctorița Gabriela Ban.

Aceleași reguli de igienă sunt folositoare și pentru copiii predispuși la alergie, în perioada de primăvară, întrucât reduce riscul de expunere la alergeni.

Mai multe informațiil pot fi găsite în emisiunea ”Doctor de bine”, pe site-ul Știrile Pro TV.

Toți cei care au întrebări referitoare la subiectele abordate le pot scrie la comentariile emisiunii care apar pe www.stirileprotv.ro, pe protvplus.ro, PRO TV NEWS, Facebook și YouTube.

Emisiunea ”Doctor de bine”

 

“Am întâlnit mulți oameni care ajung în fata medicului și spun: ″cred că am boala X, pentru că am citit eu pe internet și am văzut că astea sunt simptomele”. Din păcate, se aplică uneori și în cazul celor care au copii. Sunt foarte multe grupuri de părinți unde se discută inclusiv problemele de sănătate și alegerea unui tratament sau altul. Aceste grupuri sunt utile în anumite situații, dar nu atunci când trebuie pus un diagnostic. Oamenii trebuie să înțeleagă un lucru foarte simplu: doar doctorul este în măsură să îți spună ce problemă de sănătate ai tu sau copilul tău și ce tratament trebuie urmat, nu internetul, nu vecina sau prietenii.

”Doctor de bine” își propune să aducă în fața părinților medici foarte bine pregătiți, care să raspundă tuturor întrebărilor pe care le au în legătură cu problemele de sănătate care pot apărea în cazul celor mici. Vom avea în fiecare săptămână un specialist cu care vom discuta situații obișnuite sau mai puțin obișnuite, boli cunoscute sau care apar mai rar. Ne va spune când trebuie să se alarmeze părinții și cum pot rezolva lucrurile fără a-l duce pe cel mic la spital. Și, mai ales, cum să nu intre în panică, indiferent de situație.”, spune Liliana Curea, gazda emisiunii.

Citește și...
”Doctor de bine”. Cum să ne protejăm copiii împotriva gripei și a coronavirusului
”Doctor de bine”. Cum să ne protejăm copiii împotriva gripei și a coronavirusului

Miercuri, de la ora 11.00, doctorița Gabriela Bar este invitata Lilianei Curea în emisiunea ”Doctor de bine”, difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro, precum și pe Facebook și YouTube.

”Doctor de bine”. Pediatrul Mihai Craiu, despre cum trebuie protejați copiii împotriva gripei
”Doctor de bine”. Pediatrul Mihai Craiu, despre cum trebuie protejați copiii împotriva gripei

www.stirileprotv.ro a lansat emisiunea „Doctor de bine”, care va putea fi urmărită săptămânal LIVE pe paginile de Facebook Știrile PRO TV și PRO TV News, pe canalul de Youtube Știrile PRO TV, dar și pe www.protvplus.ro.

GENII RISIPITE - PARTEA II. Copiii geniali din România, suspectați că sunt bolnavi psihic
GENII RISIPITE - PARTEA II. Copiii geniali din România, suspectați că sunt bolnavi psihic

GENII RISIPITE - PARTEA II. Când realizează că au copii superinteligenti, părinţii intră în panică. Unii ajung cu ei la doctor, pentru că îi suspectează de ADHD şi asta pentru că ei se plictisesc foarte repede, sunt tot timpul în căutare de activităţi.

Recomandări
ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt
ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineața, mai multe atenționări de vreme rea.

LIVE UPDATE de la Infotrafic, starea drumurilor afectate de viscol și ninsori. Unde este închisă circulația
LIVE UPDATE de la Infotrafic, starea drumurilor afectate de viscol și ninsori. Unde este închisă circulația

Codurile galben și portocaliu de vreme rea, ce au cuprins România, au adus probleme în multe județe. A nins și a viscolit în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar vizibilitatea a fost scăzută.

Reacția Chinei, după ce SUA au doborât balonul „spion”. „Washingtonul a încălcat grav practica internațională”
Reacția Chinei, după ce SUA au doborât balonul „spion”. „Washingtonul a încălcat grav practica internațională”

China şi-a exprimat "puternic nemulţumirea şi protestul” faţă de doborârea balonului "spion" de către SUA, spunând că Washingtonul „a reacţionat excesiv” şi a „încălcat grav practica internaţională”, într-o declaraţie a ministerului său de Externe.