Reconstrucția peretelui abdominal. Când este nevoie și în ce constă
Reconstructia peretelui abdominal reprezintă în acest moment una dintre cele mai mari provocări ale chirugiei.
Iar printr-o metodă minim invazivă, inventată cu 10 ani în urmă, care este posibilă și în România, recuperarea pacienților este mult mai rapidă.
Procedeul se poate aplică în herniile abdominale, adică afecțiuni care pot fi tratate doar chirurgical, nu cu medicamente. Simptomele herniilor sunt: apariția unei umflături, dureri abdominale, femurale, inghinale sau lombare care accentuează la efort și, în cazul herniilor complicate, apar și vărsături.
Dr. Victor Radu, medic primar chirugie generală: ''Dacă ne referim stric la tehnică chirurgicală este vorba despre posibilitatea de a vizualiza și proteja structuri nobile ale peretelui abdominal, în special nervii care contribuie la funcționalitatea peretelui abdominal. Acest lucru nu se poate realiza cu aceeași acuratețe în chirugia deschisă. În zilele noastre ne propunem să restabilim continuitatea peretelui abdominal, așa încât plasa pe care o folosim în hernie nu e de substituție, ea are doar rolul de a întări repararea straturilor anatomice viabile. Evităm să introducem plasele textile în contact cu organele interne, lucru care duce la un avantaj extraordinar al toleranței plasei, al protezei și totodata refacerea continuității peretelui abdominal asigura pacientului o recuperare rapidă, funcțională”.
Mai multe informații despre chirurgia peretelului abdominal aflați de la ora 10:00 pe Știrile PRO TV din emisiunea "Doctor de bine", prezentată de Liliana Curea.