Grăsimea de pe burtică poate să facă celulele mai rezistente la insulină. Adică secretam mai multă insulină ca să băgăm zahărul din sânge în celule.

Interiorul abdomenului. Trecem de grăsimea de sub piele și ne uităm spre organele din cutia abdominală. Cum vă dați seama că aveți prea multă grăsime internă?

Rubin Munteanu, medic primar, chirurgie bariatrică:Uneori e mai mult înăuntru decât este sub piele. Au un sindrom de presiune intra-abdominală crescută. Abdomenul nostru are un număr de organe. Dacă ai și multă grăsime pe lângă aceste organe, presiunea din interiorul abdomenului este mare.

Presiune mare înseamnă că noaptea, în special, veți urina des. Fenomenul se întâmplă și gravidelor, în ultimul trimestru de sarcina, când uterul apără vezica cu putere. În cazul supraponderalilor, grăsimea e cea care apasă vezica. Presiunea exercitată de masă grasă determină, de asemenea, reflux gastro-intestinal.

Rubin Munteanu, medic primar, chirurgie bariatrică:Este depusă în interiorul abdomenului pe viscerele abdominale. Mai periculoasă decât varianta în care apare pe șolduri și coapse.

Răzvan Vasilescu, medic primar, diabet și boli de nutriție:În timp, când persoanele se îngrașă la nivelul țesutului adipos, apare o rezistență ca un zid, și de asta îți trebuie din ce în ce mai multă insulină, pentru a dărâma acest zid. Mai întâi luăm în greutate, apoi obezi, după care ai nevoie din ce în ce mai mult de insulină și apoi nu se mai secretă.

Secreția pancreasului e forțată. Crește glicemia. Situația e premergătoare diabetului.

În al doilea rând, masă grasă din abdomen afectează, prin semnale chimice, toate vasele de sânge.

10% minus din greutatea corporală înseamnă impact pozitiv asupra vaselor de sânge, asupra sistemului imunitar și asupra glicemiei. Cum se realizează obiectivul?

Șerban Damian, nutriționist: Ideea este că nutriționistul îți dă doar brânză de vaci, castravete și grătar, e greșită. Ăsta e un rol al nutriționistului, să nu te scoată din obiceiurile tale, dacă îți plac cartofii, să găsească și cartofi în dietă.

Mai puțin, dar ce vă place! Pierderea ponderală ulterioară are un traseu precis. Organismul extrage grăsimi din depozite și le duce în ficat. Acest organ le distruge. În urma procesului complet rezultă energie.

Pe lângă energie, grăsimea din depozite, consumată, se trasforma în apă și dioxid de carbon. Pentru că în natură nimic nu se pierde, totul se transformă.