Doctor de bine | Cum folosim oxigenul și cum eliminăm dioxidul de carbon?
Cum folosim oxigenul? Şi cum eliminăm dioxidul de carbon? Putem afla asta cu ajutorul testului cardio-pulmonar şi metabolic.
Ne arată, de fapt, cum funcţionăm. Suntem creaţi să ne mişcăm permanent. Şi tocmai mişcarea este cea care demască problemele inimii, ale plămânilor sau probleme în circuite metabolice importante din organism.
Inima e un mușchi. Cum funcționează în timpul efortului? Se înregistrează ușor cu electrozi. Cum inima e legată direct de activitatea plămânilor, măsurăm simultan aceste organe în efort.
Dr. Livia Trașcă, medic specialist cardiolog: „Oxigenul e dus la mușchi datorită inimii care împinge singele cu oxigen până la mușchi. Acest sânge cu oxigen vine din plămâni în urmă respirației. Și toate aceste etape sunt importante în desfășurarea efortului, dacă n-am avea plămânii care să ofere oxigen, inima să îl împingă în sânge sau mușchi care să-l capteze din artere, n-am putea să facem activiatea fizică.”
Cât de eficiente sunt schimburile de gaze? Iată ce ar trebui să verificați începând cu 35 de ani. Testul cardio-pulmonar și metabolic arată cât de bine merge totul în interior. Aceasta, deoarece dacă suferă, inima nu doare. Nici plămânii nu dor. Suferința funcțională e arătată, obiectiv, de acest test.
Mișcarea privește interiorul vaselor de sânge numite artere, cele în care se întâmplă accidentul vascular. Asigură protecție. Cum?
Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Este o peliculă fină de celule care secretă substanțe pentru a proteja sistemul arterial, aceste substanțe benefice se produc într-o cantitate mare când facem mișcare.”
În același timp, consumăm energie. În interiorul vaselor de sânge, consumul de energie înseamnă consum de glucoză, dar și consum de colesterol. Ambele situații bune.
Efortul fizic transportă zahărul din sânge, glucoza, în celule. Deschide transportatori de glucoză din mușchi, din țestutul adipos, din organe.
Această victorie determinată de efortul fizic, dacă se întâmplă zilnic, înseamnă protecție pentru fiecare celulă, dar și pentru pancreas. Organul care secretă insulină nu va produce exces de insulină.