Peste 60% dintre tinerii sub 30 de ani au boală hemoroidală, dar nu se tratează. Care este primul semn că e ceva serios
Peste 60% dintre tinerii sub 30 de ani au boală hemoroidală. Și NU merg să se trateze - spune Organizația Mondială a Sănătății. Cum începe tratamentul? Cu un diagnostic corect.
Vascularizația venoasă a rectului e asigurată de două așa numite plexuri hemoroidale. Hemoroizii înseamnă dilatații ale acestor vene. Boala apare între 20 și 30 de ani.
Dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală, proctologie: ”Ajung la o doamn[ farmacist și îmi recomandă creme. De fapt, acel tratament ameliorează ușor simptomele și acești pacienți amână prezentarea la medicul proctolog.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cremele locale au efect anti-inflamator. Controlează, un timp, și sângerarea. Dar boala acută reapare.
Boala nestadializată și netratată va fi însoțită de dureri din ce în ce mai mari. De aceea, mergeți la medicul proctolog, să fiți evaluat.
Dr Marina Dumitraș, medic primar chirurgie generală: ”În stadiile 1 si 2 avem recomandarea de a mai aștepta, de a nu avea tratament chirurgical. În stadiile 3,4 sau în stadiul 2, dacă sunt sângerări importante este recomandarea de a folosi o tehnică chirurgicală minim invazivă.”
Boala este astfel tratată.
Orice sângerare anală trebuie să vă trimită, inițial, la o colonoscopie. Și, chiar dacă nu aveți simptome, colonoscopia de control se face de la 45 de ani. Acesta deoarece formațiuni, numite polipi, pot apărea fără simptome.
95 % dintre cancerele de colon apar din acești polipi, care pot fi scoși chiar în timpul investigației imagistice.
Dr. Andrei Moldovan, medic specialist gastroenterolog: ”Cauzele sângerării sunt multiple, de la cel mai benigne cum sunt hemoroizii la polipi, până la inflamații la boli autoimune. Polipul este excizat fără probleme în timpul colonoscopiei și trimis la anatomie patologică. Nu este niciun motiv să îl lăsăm în pace deorece unii dintre aceștia au neșansa să se transforme în cancer.”
Orice sângerare, în orice loc, trebuie să vă trimită la medic pentru diagnostic.