Organele care pot duce la accident cardio-vascular. Cum trebuie să ne alimentăm ca să reducem riscul
Două organe din cavitatea abdominală fac legea și în privința riscului cardio-vascular. Ne uităm la ficat, în legătura directă cu pancreasul. Între aceste organe - găsim rute directe. Funcționează non-stop.
Dar, ca să nu facă pagube generale în organism, noaptea ar trebui să funcționeaze într-un singur sens. Vă explicăm, imediat, la „Doctor de bine”.
Prof. Univ. DR Laura Iliescu, medicină internă, Instititutul Clinic Fundeni: ”Există sistem pancreas- ficat, există sistem ficat- intestin gros, pancreas, tot ce ţine de microbiotă intestinală”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sisteme de comunicare găsim peste tot în organismul uman. Au instrucțiunile de folosire clare. Noaptea - se odihnesc. Ziua vor și pauză, după ce muncesc din greu.
Să respectăm aceste sisteme înseamnă să nu ne îndopăm ziua cu mâncare ori cu sucuri, care conțin zahăr. Iar noaptea pauză totală alimentară. De ce?
După masă, se secretă substanțe care se duc fie la ficat, fie la pancreas. Hepatokine se numesc substanțele active, care se duc de la ficat…. spre pancreas. Cresc secreția de insulină. Apare inflamația.
Ce facem când ne îndopăm cu mâncare? Tot timpul?
Laura Iliescu: ”Se secretă tot timpul și ajunge să mai poate fi secretată insulina, să se forțeze mecanisme, acele celule se hipertrofiază şi se încarcă cu substanțe, care nu sunt bune, acele substanțe nu mai funcționează normal”.
Celulele se măresc, ca să producă mai mult. Din această adaptare însă nu își mai fac treaba.
Laura Iliescu: ”Un mecanism dat peste cap la un moment dat - nu se mai secretă sau secretă, dar în periferie, în ficat apar modificări, în țesutul gras, insulina degeaba se secretă în plus pentru că ea stagnează, e rezistentă în țesul gras, există rezistență la utilizarea ei. Din cauză acesta inflamaţii generale, există o inflamaţie o facem cu mâna noastră”.
Inflamația determină ficat gras, diabet, accidente vasculare și infarct.