Cum ne influențează „oboseala de decizie” comportamentul alimentar
O zi întreagă mânânc în cantități moderate. Echilibrat. Pierd însă contolul seara. Se numește „oboseală de decizie”. Este un comportament de dependență. Cum îl abordăm, aflăm imediat. Începe „Doctor de Bine”.
De ce mănânc fără să îmi fie neapărat foame? De ce mânânc atât de mult, când nu mi-e foame? Putem să răspundem la întrebare cu ajutorul psihologului.
Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Acestui comportament - mănânc mult - noi îi dăm foarte multe funcții. Una dintre funcții este cea de autoreglare emoțională. Mâncăm mult să obținem efectul de liniștire, dar nu mâncăm o masă normală sau niște legume, ci zahăr. Alimentele cu zahăr au receptori în sistemul dopaminergic”.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Așa e stimulată dopamina, o substanță care ne face să ne simțim bine. Ajungem să avem parte de liniștire. Anumite substanțe, aici întră și zahărul și nicotina, pot să facă asta.
În același timp, învăț comportamentul „rup frigiderul, mă simt bine”. Pe lângă faptul că activez receptori, prin care voi produce dopamină, învăț și un comportament. Ulterior, îl aplic fără să mă mai gândesc.
Emoțiile înseamnă informații despre propria persoană. Nu îmi ingnor emoțiile cu mâncare ori cu țigări, ori cu alcool. Este primul pas în conviețuirea cu propria persoană.
Unele compotamente, care implică și dependența de mâncare, sunt adaptări din copilărie. Am crescut într-un mediu instabil. În viață adultă, când slăbesc, când mă îngraș. Mă simt singur, mănânc. Sunt obosit, mănânc, deși nu mi-e foame. Ce pot afla cu psihologul?
Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Dacă această adaptare la mediu, pe care o fac, de fapt, mai e valabilă în prezent. Eu am încercat la un moment dat să mă adaptez”.
Dar condițiile mele de viață sunt mai bune în prezent. Și, poate, nu mai e nevoie să mențin acest comportament de supraviețuire.